Arsenals Frida Maanum, till vänster, var i högsta grad inblandad i segermålet i ligacupsemifinalen mot Chloe Kellys Manchester City.
Arsenals Frida Maanum, till vänster, var i högsta grad inblandad i segermålet i ligacupsemifinalen mot Chloe Kellys Manchester City. - Foto: TT

Blackstenius sköt Arsenal till final

Arsenals damer har väntat på en titel på sedan man spelade hem ligan säsongen 2018–19.Kanske kommer den nästa månad.Stina Blackstenius, framspelad av Lina Hurtig, sköt Arsenal till final i ligacupen genom att sätta matchavgörande 1–0 i förlängningen mot Manchester City.


När trofétorkan kom på tal för några veckor sedan sade Arsenals svenske tränare Jonas Eidevall att laget först måste se till att hamna i "de stora matcherna" på regelbunden basis – sedan kommer pokalerna med säkerhet att komma vad det lider.

Kanske kan detta "så småningom" vara redan den 5 mars i år.

Då spelar Arsenal final mot antingen West Ham eller Chelsea – den semifinalen spelas på torsdagen – om ligacuptiteln.

Linköpingstrio avgjorde

Det satt dock långt inne hemma på Meadow Park. Och det krävdes till slut ett gammalt gott Linköpingssamarbete för att till slut fälla avgörandet i semifinalen mot regerande mästarlaget Manchester City.

Efter 90 mållösa minuter hann det inte ens gå tre minuter av förlängningen innan norskan Frida Maanum, tidigare Linköping, pressade högt och vann bollen strax ovanför mittcirkeln. Hon fick med sig två andra tidigare LFC-stjärnor i den snabba omställningen, och tillsammans gav de Arsenal ledningen.

Maanum stack fram bollen till Lina Hurtig, som skickade in den till Stina Blackstenius. De svenska landslagsanfallaren rullade in 1–0, vilket skulle visa sig räcka hela vägen till final.

Det var ett förlösande mål på flera sätt. Med långtidsskador på både Vivianne Miedema och Beth Mead, och utan att man lyckats fylla gapet efter de två under januarifönstret, har det funnits oro för huruvida Londonlaget har tillräckligt spets framåt för att kunna utmana säsongen ut.

Möts igen på lördag

Den oron stärktes efter 0–0 mot West Ham i ligan i helgen, och än mer efter 90 minuters spel mot Manchester City.

Arsenal dominerade, tryckte tillbaka motståndarna, men det ville sig bara inte.

Eidevall kastade in både Hurtig och Blackstenius efter drygt en timmes spel, men det verkade inte heller kunna bryta förbannelsen.

Hurtig prickade ribban nästan direkt efter att ha blivit inbytt – 27-åringen borde ha gjort mål från det korta avståndet – och Blackstenius missade ett jätteläge från nära håll en liten stund senare, och ytterligare ett i slutminuterna.

Blackstenius slutliga 1–0-mål gladde såklart, men rätade inte ut alla frågetecken.

Redan på lördag får Arsenal en ny chans att träna avslut i skarpt läge, samtidigt som Manchester City får möjlighet till revansch. Då drabbar lagen samman på nytt, i Super League, när tabellfyran City tar emot tabelltrean Arsenal i ännu en viktig match.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

1 timme sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

1 timme sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

2 timmar sedan
Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

3 timmar sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.