Vid sprintvärldscupen i Tallinn nästa vecka får alla åkare samma vallare.
Vid sprintvärldscupen i Tallinn nästa vecka får alla åkare samma vallare. - Foto: Ulf Palm/TT

Unikt test: Gemensam vallning i världscupen

Här är Fis nya grepp för att jämna ut skillnaden mellan fattiga och rika skidnationer.Vid sprintvärldscupen i Tallinn nästa vecka får alla åkare samma vallare.Jag är tveksam till det, säger svenska sprintstjärnan Maja Dahlqvist.


Fakta: Fattiga och rika längdnationer

Den ekonomiska krisen drabbar längdskidsporten extra hårt på flera sätt.

+ När Sverige och Norge stärker sin dominans får de mindre skidnationerna problem med minskat intresse från medier, sponsorer och publik.

+ Alla skidlandslag har sparat pengar den här säsongen. Hårdast slår det mot de fattigare landslagen med en mindre budget.

+ En bra vallningsorganisation avgör ofta resultatet. De rikaste landslagen har de största vallalastbilarna med tillhörande relaxavdelningar. De fattigaste får nöja sig med en vallabod.

+ Sveriges vallningsorganisation innehåller tio till tolv personer. Slovenien har två till tre personer i sitt vallateam.

Skillnaden mellan fattiga och rika längdnationer blir större och har blivit ett problem för Internationella skid- och snowboardförbundet Fis, som ser att antalet deltagare i världscupen minskar. Nyligen kom också signaler att vissa nationer inte hade råd att skicka åkare till tävlingarna i Holmenkollen.

Störst skillnad råder inom vallaområdet.

Stornationer som Sverige och Norge har stora vallaorganisationer och vallalastbilar medan länder som Slovenen får nöja sig med två till tre vallare.

För att jämna ut skillnaden och spara pengar har det diskuterats om gemensam vallning för alla åkare.

Sprintvärldscupen i Tallinn på tisdag blir ett första test, där kommer representanter från en vallafabrikant att valla alla åkarnas skidor.

Jämna ut skillnaden

— Det blir intressant. Men detta är ett första test. Sedan blir själva skidvalet ändå en skillnad, säger svenske landslagschefen Anders Byström, som sitter med i Fis världscupkommitté.

Sverige skulle normalt haft tio vallare på plats i Tallinn. Nu blir det två eller tre som transporterar dit skidor och sedan lämnar över dem till de gemensamma vallarna. Inga skidtester kommer att göras.

Dahlqvist kritisk

Testet uppskattas inte av alla åkare. Maja Dahlqvist, som åker för att vinna den totala sprintcupen, är kritisk.

— Jag tycker att man kan lösa det på annat sätt. Kanske Fis måste gå in med mer stöd till de mindre nationerna och jämna ut skillnaden på det sättet. Det är ett bättre sätt än att göra dåliga skidor till allihopa, eller att man inte får ut sin kapacitet för att skidorna är fel.

Maja Dahlqvist.

Australiska åkaren Ellen Soehol Lie gillar testet.

— Det är väldigt bra när man ser vilka skillnader det är på resurser mellan små och stora nationer. Då är det svårt att konkurrera. Ett land som Australien kommer aldrig att ha en vallaorganisation som de stora länderna. Kan man göra det mer likt för alla är det bra, säger hon.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!