I OS i Peking förra året tog Anna Hasselborg, mitten, Agnes Knochenhauer, vänster, och Sofia Mabergs, höger, brons. Arkivbild.
I OS i Peking förra året tog Anna Hasselborg, mitten, Agnes Knochenhauer, vänster, och Sofia Mabergs, höger, brons. Arkivbild. - Foto: Andreas Hillergren/TT

Halva laget gravida inför VM: "Ganska unikt"

När lag Hasselborg inleder jakten på sitt första VM-guld gör de det med två spelare i laget gravida. Något som är unikt i idrottssammanhang.Både jag och Agnes mår väldigt bra och vi skulle inte vara här om vi inte visste att vi kan prestera på toppnivå, säger skippern Anna Hasselborg inför mästerskapet i Sandviken.


Fakta: Sveriges VM-curlingschema

Gruppspel:

Lördag: Nya Zeeland–Sverige (klockan 14.00) och Kanada–Sverige (19.00).

Söndag: Sverige–Schweiz (14.00).

Måndag: Sverige–Turkiet (14.00).

Tisdag: Tyskland–Sverige (09.00) och Sverige–Japan (19.00).

Onsdag: Norge–Sverige (09.00) och USA–Sverige (19.00).

Torsdag: Sverige–Skottland (09.00) och Sydkorea–Sverige (19.00).

Fredag: Sverige–Italien (14.00) och Sverige–Danmark (19.00).

Slutspel:

Lördag 25 mars: ev. kvartsfinal (10.00) och semifinal (16.00).

Söndag 26 mars: ev. bronsmatch (10.00)/final (15.00).

Anna Hasselborg och Agnes Knochenhauer är båda gravida, samtidigt som Sara McManus nyligen har fött barn.

— Det går inte att sticka under stol med att man har lite extra vikt att bära på. Men både jag och Agnes mår väldigt bra och vi skulle inte vara här om vi inte visste att vi kan prestera på toppnivå, säger skippern Anna Hasselborg.

Vanligtvis består laget av Anna Hasselborg, Agnes Knochenhauer, Sara McManus och Sofia Mabergs. Med tanke på att Sara McManus har varit borta till följd av att hon fött barn har laget inte varit ordinarie.

— Vi har testat sex till sju olika laguppställningar under vintern. Men vi vet vad vi är kapabla till och vi vet att vi kan prestera på topp, säger Hasselborg.

Blir allt vanligare

Att flera i samma lag på elitnivå är gravida samtidigt hör inte till vanligheterna.

— Det är ganska unikt. Jag kan bara prata utifrån svenska förhållanden men det är nog ganska ovanligt. Många väljer att vänta tills efter karriären med att skaffa barn, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.

Men att kvinnliga idrottare skaffar barn under karriären blir allt vanligare.

— Jag tycker bara att det är positivt att man inte väntar för länge med att skaffa barn. Det är en belastning för kroppen att vara gravid men idrottsprestationen efter en graviditet behöver inte försämras för det.

Varför utvecklingen går åt det hållet finns det inga tydliga svar på, men Angelica Lindén Hirschberg har en teori.

— Det skulle kunna bero på att det finns en högre tolerans i dag och att de ekonomiska förutsättningarna har blivit bättre.

"Bra med fysisk aktivitet"

Många idrottare kan känna obehag inför att idrotta under sin graviditet eftersom det är en naturlig instinkt att vilja skydda fostret. Men att fortsätta med sin idrott under en graviditet behöver inte vara något negativt.

— Det är bra med fysisk aktivitet under graviditet och det är något vi vill uppmuntra till. I de flesta fall är det okej så länge man är frisk och lyssnar på sin kropp.

Bollsporter bör undvikas

Det finns dock några saker att tänka på, och framför allt några övningar att undvika. Situps, hopp, övningar på rygg och övningar där det finns risk för fall bör undvikas.

— I början av graviditeten finns det också en teoretisk risk med att träna i höga temperaturer, även om det är oklart hur stor den risken är, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Dessutom är bollsporter mindre lämpliga.

— Det handlar om att skydda magen från hårda bollar. Ofta känner man själv vad som känns bra och inte.

Anna Hasselborg berättar att graviditeten har gjort att hon har fått ett annat tankesätt.

— Lagom har aldrig varit min starka sida. Jag har inga problem att vara ute många timmar på isen men det har som varit viktigt nu är att tänka på hur jag ska kunna hålla mig hel och fräsch och tänka lite mer lagom. Men det tror jag bara är en styrka, säger hon.

Lag Hasselborg möter Nya Zeeland och Kanada i de första VM-matcherna på lördagen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

1 timme sedan

Rödin: "En jäkla revansch"

2 timmar sedan
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

2 timmar sedan
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

3 timmar sedan
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

3 timmar sedan
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

igår 20:36
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.