Stockholm

Skistad knäckte Sundling: "Hon är otroligt stark"

Norges Kristine Stavås Skistad (mitten) vann, Sveriges Jonna Sundling (tv) kom tvåa och Sveriges Maja Dahlqvist (höger) trea.
Norges Kristine Stavås Skistad (mitten) vann, Sveriges Jonna Sundling (tv) kom tvåa och Sveriges Maja Dahlqvist (höger) trea. Foto: Ulf Palm/TT

Det blev två svenskor på pallen i Faluns fristilssprint.Men båda fick se sig slagna av en 24-åring från Norge.Kristine Stavås Skistad blev den första norskan att vinna en sprint i Falun sedan 2015.Hon är otroligt stark i dag, säger Sundling.


Det är inte illa att slå Jonna Sundling i en sprint i fristil.

Fram till lördagen hade svenskan inte förlorat en skejtsprint sedan december 2021, och såg ut att ha greppet även den här gången.

Men efter att ha dominerat kval, kvartsfinal och semifinal, fick hon ge sig i finalen. Sundling knäckte hela fältet med sin offensiva åkning, alla utom en.

— Det känns som att det var helt rätt taktik. Om jag hade gått lugnare och låtit henne vila mer så hade det nog slutat likadant. Det här var min enda chans, säger Sundling till Viaplay.

"Vill alltid mer"

Norskan Kristine Stavås Skistad har visat vad hon kan i klassisk stil och vann den senaste världscupsprinten, i Drammen förra veckan. Nu gled hon i kapp Sundling in på stadion och spurtade sedan ner svenskan för segern – norskans första i fristil.

— Jag hade behövt vara lite starkare på slutet, jag gjorde det jag kunde för att ta hem det. Nu gled hon i kapp mig och hon är otrolig stark i dag. Men jag gjorde det jag kunde och det räcker till en andraplats, och det är bra. Men man vill alltid mer, säger Sundling.

Sveriges landslagschef Anders Byström tycker att det är givet att Sundling var den starkaste åkaren för dagen, men att banan i Falun gynnar den som inte är först in till stadion.

Första sedan Bjørgen

— Vi såg att Jonna var den starkaste åkaren i dag, men det räcker inte om man inte får tillräcklig lucka på toppen. Det är både tjusningen och nackdelen med den här banan, säger Byström till Viaplay.

Det var också första gången sedan Marit Bjørgens VM-guld 2015 som en norsk damåkare vann en sprint i Falun.

Maja Dahlqvist spurtade ner Nadine Fähndrich och blev trea. En viktig seger i sig, då Dahlqvist gör upp med just schweiziskan om segern i sprintcupen.

Johanna Hagström var också med i den fajten, men hade en jobbigare dag. 24-åringen missade semifinal med liten marginal och tappade därmed i praktiken chansen till cupsegern.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.