Sveriges lag Hasselborg (fr.v Anna Hasselborg, Agnes Knochenhauer, Sara McManus och Sofia Mabergs) får vänta på sitt VM-guld.
Sveriges lag Hasselborg (fr.v Anna Hasselborg, Agnes Knochenhauer, Sara McManus och Sofia Mabergs) får vänta på sitt VM-guld. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så ska Sverige ta VM-guld: "Helt avgörande"

Lag Hasselborg förlorade semifinalen mot Schweiz med 8–4 och får fortsätta drömma om ett VM-guld.I år är inte den drömmen realistisk. Vi har satsat på att få balans i livet. Vårt mål är OS i Milano och på vägen dit ska vi ha vunnit VM-guldet, säger skippern Anna Hasselborg.


Fakta: Lag Hasselborgs främsta meriter

OS: guld (2018), brons (2022). VM: silver (2019, 2018). EM: guld (2019, 2018), silver (2021, 2017, 2016).

Lag Hasselborg, som består av Anna Hasselborg, skipper, Sara McManus, vice skipper, Agnes Knochenhauer och Sofia Maberg, har vunnit allt utom ett VM-guld. Förhoppningarna fanns att det kunde ske i samband med hemma-VM i Sandviken.

Men Anna Hasselborg är tydlig med att i år har lagmedlemmarna fokus på barnafödande. Sara MacManus har nyligen fött barn samtidigt som Anna Hasselborg och Agnes Knochenhauer är långt gångna i sina graviditeter:

— Vi är öppna med att året efter OS har vi satsat på att få balans i livet. Jag är gravid i vecka 30 och Agnes är långt gången. Jag skyller inte på något, men vi har i år tävlat mycket mindre än andra lag. Vi har lagt upp en helt annan typ av säsongsplanering, säger Anna Hasselborg och berättar om den kommande planen:

— Vi ska vara som bäst år tre eller fyra i den här OS-cykeln. Vi vill spela OS i Milano (2026) och under resan dit vill vi ha ett VM-guld. Vi kom hit för att ta medalj och i morgon ska vi göra det.

Lång dag

VM-lördagen i Sandviken började på förmiddagen, när de vann en rysarmatch mot Italien i kvartsfinalen. Det var först i sista omgången som den svenska 4–3-segern blev ett faktum.

Eftermiddagens semifinal bjöd dock på tuffast möjliga motstånd:

Storfavoriten Schweiz, med skippern Silvana Tirinzoni, hade inför den här semifinalen vunnit 34 VM-matcher i rad och jagade nu sitt fjärde raka VM-guld.

Anna Hasselborg menar att semifinalen i praktiken avgjordes i första omgången, när Schweiz, i favör av sista stenen, kunde ta ledningen med 2–0. Därefter kunde de i princip styra matchen:

— Det är helt avgörande när två lag möts. Sedan spelade de otroligt bra och vi hade behövt sätta några ytterligare nyckelslag för att sätta mer press på dem, säger Anna Hasselborg och fortsätter:

— Det känns jättetungt, men jag kan ändå vara stolt över det spel vi har bjudit på, med tanke på den säsong vi haft i ryggen.

"Skittaggade"

Detta schweiziska lag har imponerat stort i VM-sammanhang. På söndagen kan de ta sitt fjärde raka VM-guld efter att då ha vunnit 36 raka matcher.

TT: Vad har det laget som inte lag Hasselborg har?

— De har inga OS-medaljer och inget EM-guld, svarar Anna Hasselborg med ett skratt.

På söndag förmiddag väntar bronsmatch mot ett topprankat Kanada för Sverige.

— Vi kommer att vara skittaggade för att ta bronset, säger Anna Hasselborg och förklarar varför det blir svenskt VM-brons:

— För att vi fortsätter spela så här bra och fortsätter spela som ett lag. Vi kommer lyfta varandra.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!