David Åhman och Jonatan Hellvig är vidare till semifinal i beachvolleybollturneringen i Tepic i Mexiko. Arkivbild.
David Åhman och Jonatan Hellvig är vidare till semifinal i beachvolleybollturneringen i Tepic i Mexiko. Arkivbild. - Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Åhman och Hellvig till semi i Mexiko

Den svenska beachvolleybollduon David Åhman och Jonatan Hellvig har tagit sig vidare till semifinal i Beach Pro Tour Elite16-turneringen i Tepic i Mexiko och har därmed chans på viktiga rankningspoäng som kan ta dem till OS i Paris 2024.


I kvartsfinalen besegrade Åhman/Hellvig den italienska duon Ranghieri/Carambula med 21–16, 21–19.

I semifinalen ställs svenskarna mot det tyska topplaget Ehlers/Wickler som i sin kvartsfinal besegrade nederländarna Brouwer/Meeuwsen.

Turneringen i Mexiko är en del av kvalresan mot OS i Paris 2024 för svenskduon. Endast 24 lag får delta i OS. Arrangörslandet Frankrike har en direktplats liksom det lag som vinner beachvolleyboll-VM i Mexiko i oktober 2023, skriver Svensk Volleyboll.

De fem kontinentalförbunden fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De tolv bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas och det är en av de platserna som Åhman/Hellvig har störst chans att ta.

David Åhman och Jonathan Hellvig slog igenom med dunder och brak under 2022. Den unga svenska beachvolleyduon besegrade bland annat regerande EM-, VM- och OS-mästarna från Norge, Anders Mol och Christian Sørum, på vägen till ett sensationellt EM-guld.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!