Från vänster: Jonna Sundling, Sverige, Anne Kjersti Kalvå, Norge, och tyskan Katharina Hennig på pallen.
Från vänster: Jonna Sundling, Sverige, Anne Kjersti Kalvå, Norge, och tyskan Katharina Hennig på pallen. - Foto: Heikki Saukkomaa AP/TT.

Sprintstjärnan överraskade – tvåa i masstart

Världscupavslutningen i skidor bjöd på en förstagångssegrare i Anne Kjersti Kalvå, en sprintstjärna som kom tvåa, Jonna Sundling, och en diskningssituation.


Diskningssituationen var när Anne Kjersti Kalvå tog skejtskär i det klassiska 20-kilometersloppet för att ta sig till ledning i sista nedförsbacke.

— För mig är det en solklar diskning, det är inget tvivel att hon gör ett regelbrott och att det hade påverkan på slutresultatet, säger skidexperten Teodor Peterson till Viaplay.

Enligt den norska landslagsledningen handlade det om tillåtna skär för att ändra position och efter att tv-bilderna gåtts igenom blev det heller ingen protest inlämnad av den svenska landslagsledningen enligt Viaplay.

Själv sade Kalvå om sina skejtskär:

— Det var inget medvetet, jag försökte bara utnyttja mina bra skidor, säger hon till Viaplay.

Oväntad pallplats

Sprintspecialisten Sundling låg sist bland dem i täten, men kunde spurta sig till en andraplats.

— Jättekul, säger Sundling om sin insats till Viaplay.

— Jag försökte åka energisnålt, det var ju ändå två mil. Jag lade om taktiken – ville åka energisnålt och smart och inte göra några dumma grejor. Jag hade jättebra material och en kropp som svarade bra. Men jag hade inte mycket kvar till spurten.

VM-drottningen nöjd

Tyskan Katharina Hennig kom trea, Ebba Andersson slutade fyra och Frida Karlsson sexa i masstartsloppet.

— Med tanke på hur de senaste veckorna sett ut var det en god insats av mig. Man måste vara ödmjuk över hur sjukdom kan påverka formen. Så med tanke på hur loppet utvecklade sig och den dagsform jag har kan jag inte vara alltför missnöjd med att vara utanför pallen, säger Andersson till Viaplay.

VM-drottningen Ebba Andersson, som tog två VM-guld, blev sjuk inför förra helgens tävlingar i Falun.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!