Stockholm

Anklagade ishockeyspelare får inte spela i VM

Flera kanadensiska ishockeyspelare stoppas från landslagsspel. Arkivbild.
Flera kanadensiska ishockeyspelare stoppas från landslagsspel. Arkivbild. Foto: Mark Humphrey/AP/TT

Spelare i Kanadas JVM-lag från 2018 får inte spela i ishockeylandslaget då en utredning om övergrepp pågår säger kanadensiska ishockeyförbundet i ett uttalande, enligt TSN.


"Hockey Canada beslutade tidigare i år att så länge de påstådda händelserna från 2018 utreds så kan ingen spelare från 2018 års juniorlandslag bli aktuell för spel med landslaget", heter det i uttalandet.

Årets ishockey-VM spelas i Tammerfors i Finland och Riga i Lettland den 12 till den 28 maj.

Kanadas JVM-lag, med spelare födda 1998 och 1999, tog guld efter att ha besegrat Juniorkronorna med 3–1 i finalen i Buffalo 2018. I juni samma år hyllades laget för VM-vinsten vid en välgörenhetsgala och golftävling i den kanadensiska staden London.

En kvinna, då i 20-årsåldern, har efter detta anklagat åtta manliga ishockeyspelare, varav några men inte alla var med i JVM-laget, för att vid flera tillfällen ha utnyttjat henne sexuellt på ett hotellrum i samband med evenemanget.

Polisens utredning lades ner och inget åtal väcktes, men förra våren framkom att kvinnan hade nått en uppgörelse med Kanadas ishockeyförbund och den kanadensiska hockeyligan CHL som spelarna tillhörde under sommaren 2018. Enligt uppgift handlade det om motsvarande över 25 miljoner kronor.

Även NHL uppges ha inlett en utredning.

Skandalen ledde till att den kanadensiska ishockeybasen Scott Smith liksom förbundets hela ledning lämnade i höstas.

TT
/
nhl
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.