Robert Rosén, i mitten, och hans Växjö är klart för SM-semifinal.
Robert Rosén, i mitten, och hans Växjö är klart för SM-semifinal. - Foto: Mikael Fritzon/TT

Växjö pallade trycket – klart för semifinal

Luleå bjöd hårt motstånd hela vägen in i kaklet. Efter mycket möda lyckades dock seriesegrande Växjö motsvara sitt favoritskap genom att vinna kvartsfinalserien med 4–3 och avancera vidare till SM-semifinal.Otroligt skönt att vi kunde dra längsta strået, säger rutinerade Växjöforwarden Robert Rosén som gjorde det mål som visade sig bli matchavgörande.

Den sjunde och avgörande matchen i kvartsfinalserien mellan Växjö och Luleå blev precis så spännande som den lät på förhand. Drygt två minuter före den första pausen tog Växjö ledningen då Joachim Blichfeld förvaltade Joel Perssons ”macka” på bästa sätt.

Växjö behöll dock inte denna ledning längre än 26 sekunder. Då soloåkte Luleås Niklas Olausson med pucken, dribblade bort målvakten Emil Larmi och lade in pucken i mål.

Några minuter efter nämnda paus serverade Kalle Kossila, i powerplay, Robert Rosén en så fin passning att den sistnämnda endast hade i uppgift att hålla klubban i isen och styra in den 2–1-puck som visade sig bli matchavgörande.

Hemmapubliken skapade en kokande atmosfär i arenan.

— Fantastisk stämning i dag, otroligt inspirerande att spela. De bar fram oss under hela matchen, säger Rosén.

”Inte orättvist”

Fjolårets SM-finalist Luleå kom till årets slutspel som tionde och sista lag. Väl där har laget oftare hittat vinnarspåret än vad man gjorde under säsongens grundserie. Norrbottningarna slog ut Oskarshamn i en jämn åttondelsfinal och har därefter pressat serievinnaren till sju matcher.

— Vi har krigat på och gav Växjö en rejäl match. Vi hittade någonting i slutet av säsongen, summerar Luleåtränaren Thomas Berglund.

— Det är givetvis tungt. Jag säger inte att det är orättvist att Växjö går vidare, men det kunde gått åt vilket håll som helst, säger Niklas Olausson, Luleås enda målskytt denna afton.

Två semifinalklara lag

Växjö samt Skellefteå är hittills semifinalklara lag. Vilket respektive motstånd de då får ta sig an klargörs under onsdagskvällen då matchserierna Örebro–Timrå samt Färjestad–Frölunda avgörs.

— Vi har som mål att gå hela vägen, det har vi haft under hela säsongen, säger Robert Rosén inför Växjös första semifinal på fredag.

TT: Finns det något i ert spel ni behöver slipa på för att kunna gå hela vägen?

— Att vi sänker axlarna, slappnar av och spelar vårt spel. Komma med fart. Jag tycker vi har fallit ifrån det lite i slutspelet. Kanske har Luleå gjort att vi hamnat där, de har gjort det otroligt tufft för oss, säger Rosén.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

idag 16:48
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.