Joel Lundqvist och Frölunda möter Växjö i kväll.
Joel Lundqvist och Frölunda möter Växjö i kväll. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Guide inför hockeysemifinalerna: "Vidöppet"

På fredagskvällen fortsätter kampen om SM-guldet i ishockey. Här är läget i de fyra semifinallagen.


+ Växjö (1:a i SHL)–Frölunda (6)

Växjö (3 SM-guld, senast 2021):

Vann grundserien, men har rejäl revansch att utkräva på Frölunda. När lagen möttes i kvartsfinal förra säsongen vann göteborgarna i fyra raka matcher.

Centerstjärnan Robert Rosén om nyckeln för att nå final:

— Att vi sänker axlarna, slappnar av och spelar vårt spel. Komma med fart. Jag tycker vi har fallit ifrån det lite i slutspelet, sade han efter att ha pressats till sju matcher av Luleå i kvarten.

Frölunda (5 SM-guld, senast 2019):

Efter att ha vunnit den sjunde kvartsfinalen borta mot Färjestad får laget till skillnad mot Växjö bara en dags vila inför den första semin. Joel Lundqvist gör sin sista säsong och hoppas hålla liv i karriären ända till slutet av april.

— Det är vidöppet. Växjö vann ju serien och är väl favoriter men vi känner oss starka, sade Lundqvist till TT efter den avgörande segern i Karlstad.

Poängkungarna: Backen Joel Persson har varit poängbäst (2+4) i Växjö så här långt i slutspelet. I Frölunda har Anthony Greco levererat exakt lika många mål och framspelningar.

Målvakterna: Växjös Emil Larmi hade högst räddningsprocent av alla i SHL:s grundserie. I kvartsfinalerna räddade han 92,31 procent av skotten, medan Frölundas Lars Johansson var något vassare med 93,46.

Första mötet: Fredag, 19.00.

Övriga speldatum: 2, 4, 6, 8, 10 och 12 april (de tre sista endast om det behövs).

Möten i grundserien: Frö-Väx 3–1, Väx-Frö 2–1, Frö-Väx 2–4, Väx-Frö 2–0.

+ Skellefteå (2)–Örebro (4)

Skellefteå (3 SM-guld, senast 2014):

Som enda lag lyckades Skellefteå ta sig till semi utan att behöva spela sju matcher. Tränaren Robert Ohlsson hoppas kunna dra nytta av det mot Örebro.

— Man får en fördel för återhämtning och kan ladda batterierna. Det har vi haft möjligheten till och det kan förhoppningsvis märkas både på lång och kort sikt, säger han till norran.se.

Örebro (inga SM-guld):

Närkingarna gjorde sin bästa SHL-säsong någonsin när man slutade fyra i grundserien. Nu har man chans att för första gången nå SM-final. I SHL vann man båda hemmamatcherna mot Skellefteå.

— Vi vet att det är ett snabbt och skickligt lag. Kanske lite likt Timrå att de spelar med mycket fart. Nycklarna är att ta bort farten, säger Rodrigo Abols till na.se.

Poängkungarna: Skellefteås Oscar Möller och Örebros Linus Öberg gjorde båda sju poäng (4+3) i kvartsfinalerna.

Målvakterna: Linus Söderström i Skellefteå var näst bäst i grundserien och toppar målvaktsligan i slutspelet. Där är räddningsprocenten 94,06, att jämföra med 90,42 för Örebros Jhonas Enroth.

Första mötet: Lördag, 15.15.

Övriga speldatum: 3, 5, 7, 9, 11 och 13 april (de tre sista endast om det behövs).

Möten i grundserien: Öre-Ske 3–2 (str), Öre-Ske 6–3, Ske-Öre 3–2, Ske-Öre 3–2.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!