Sam Kerr (i blått) och Chelsea får spela semifinal.
Sam Kerr (i blått) och Chelsea får spela semifinal. - Foto: Adam Davy AP/TT.

Osannolikt drama när Chelsea slog ut Lyon

Blod, mål och VAR-kontrovers.Kvartsfinalreturen i Champions League mellan Chelsea och Lyon hade det mesta.Londonklubben är klart för semifinal efter straffrysare.

Fakta: Så spelas semifinalerna och finalen

22 april: Wolfsburg –Arsenal

22 april: Chelsea – Barcelona

29 april: Barcelona – Chelsea

1 maj: Arsenal – Wolfsburg

Finalen spelas den 3 juni.

Målchanserna haglade när returmatchen på Stamford Brigde avgjordes och faktum är att den här matchen lika gärna kunde ha varit en final i stället för en kvartsfinal.

Chelsea, med lagkapten Magdalena Eriksson i elvan och en 1–0-ledning att gå på från det första mötet, hade flera chanser att ta ledningen, men förgäves. En intensiv och händelserik förstahalvlek slutade 0–0.

I den andra halvleken blev matchen fysisk och Lyon gick hårt åt Chelseaspelarna. Melanie Leupolz tvingades bryta i tårar efter en otäck smäll som fick henne att blöda rejält från näsan. Fransyskorna forcerade sedan för ett ledningsmål – och med en kvart kvar kom målet.

Fick straff i 124:e minuten

Lindsey Horan kom med ett inspel som Vanessa Gilles styrde in med hjälp av en liten touch av Magdalena Eriksson. Inget av lagen kunde sedan avgöra och dubbelmötet gick till förlängning där Sara Däbritz klev fram och satte 2–0. Där och då trodde många att det var klart.

Men inte riktigt.

För i den 124:e matchminuten föll Lauren James i straffområdet – och efter en lång VAR-granskning pekade domaren på straffpunkten. Fram klev Maren Mjelde och skickade in reduceringsmålet och tog matchen till straffar. Väl där drog Chelsea det längsta strået, mycket tack vare Ann-Katrin Berger som storspelade i målet, och är klart för semifinal. Nu väntar Barcelona.

Wolfsburg vidare

I kvällens andra kvartsfinal hade Wolfsburg optimala förutsättningar när man tog emot Paris Saint-Germain i returmötet. För en vecka sedan vann tyskorna med 1–0 i Paris.

PSG, som saknade skadade landslagsbacken Amanda Ilestedt, startade returmatchen klart bättre och skapade flera heta målchanser. Man hade också en boll i nät men målet dömdes bort för offside.

Wolfsburg försökte komma in i matchen och var länge illa ute – men från ingenstans tog det tyska laget ledningen. I den 20:e minuten satte rutinerade stjärnan Alexander Popp 1–0 med ett distansskott.

Men den tyska ledningsglädjen varade inte länge. För tio minuter senare kvitterade PSG genom Kadidiatou Diani.

Popp: "Jätteglada"

1–1 och allt att spela för i den andra halvleken. PSG gick för 2–1, men Wolfsburg stod emot med kompakt försvarsspel och vassa kontringslägen. Alexandra Popp hade ett jätteläge från nära håll men avslutet tog stolpe ut.

Matchen slutade 1–1 och tyskorna, med Rebecka Blomqvist, är vidare till Champions League-semifinal efter sammanlagt 2–1. Där väntar engelska storlaget Arsenal med Stina Blackstenius och Lina Hurtig i spetsen.

— Vi är jätteglada och stolta över prestationen. Det var väldigt svårt men vi kämpade till slutet, säger Popp till nyhetsbyrån AFP.