Landslagets förre vallachef Petter Myhlback under skidspelen i Falun i mars. Kort senare meddelade Myhlback att han lämnar tjänsten. Arkivbild.
Landslagets förre vallachef Petter Myhlback under skidspelen i Falun i mars. Kort senare meddelade Myhlback att han lämnar tjänsten. Arkivbild. - Foto: ULF PALM / TT

"Finns många duktiga vallare i tv-sofforna"

Vem vill bli vallachef för svenska längdlandslaget – skid-Sveriges tuffaste jobb? Landslagschefen Anders Byström erkänner att det är ett otacksamt jobb: Det är inte ofta man får beröm.


När Petter Myhlback slutade som svensk vallachef efter förra säsongen gick en platsannons ut med en lång kravlista. Anders Byström vill inte berätta hur många som sökt jobbet. Det är ett tufft jobb – men landslaget behöver inte den bäste vallaren till tjänsten:

— Specialkunskaper i vallning är inte nummer ett för oss. Det är viktigare med ledarskap och ett driv att leda teamet, där de bästa vallarna finns. Detta är ett jobb för den som vill vara ledare och leda andra människor för att göra dem bättre, säger Anders Byström och fortsätter:

— Det är också roligt och utmanande. Man får vara med våra bästa på mästerskap och allting. Det lockar säkert en nerv att får vara med och påverka. Men det är inte ofta man får beröm, det är lättare att hamna åt andra hållet.

Landslagschef Anders Byström. Arkivbild.

Skapa förtroende själv

Perry Olsson, svensk vallachef under åren 1998 till 2002, anses vara en av världens bästa vallare. I dag vallar han åt Jonna Sundling, William Poromaa och Jens Burman.

Perry Olsson säger att den kommande vallachefen måste skapa sig ett förtroende:

— Det är inte något man får utan skapas från åkarna. Har man förtroende från åkarna får man det också från tränare och övriga ledare. Men det är något man måste skapa själv.

I samband med vinterns VM i Planica utmanades förtroendet för Petter Myhlback. Han ifrågasatte Frida Karlssons vittnesmål om dåligt vallade sidor, samtidigt som flera svenska åkare hade sämre vallade skidor. Perry Olsson berättar om tunga dagar inom vallateamet.

— Att åkarna inte var nöjda påverkade hela teamet. Det var jobbigt.

Övertalades

Även Urban Nilsson, svensk vallachef 2012–2019, betonar vikten av förtroende:

— Man ska både ha förtroende från åkarna och från svenska folket. Det finns många duktiga vallare i tv-sofforna.

Många kvalificerade tvekar eller vill inte söka jobbet. Bland annat stjärnvallaren Mats Eklund, som nu är tillförordnad vallachef. Den utvecklingen förvånar inte Urban Nilsson, som övertalades att ta jobbet av förre friidrottsledaren Ulf Karlsson, som då var skidornas landslagschef.

— Jag var nöjd med min tjänst som materialansvarig. Men jag hade ju koll på helheten och skulle få nytta av min tid som brandbefäl på räddningstjänsten. Därför tackade jag ja, berättare Urban Nilsson och fortsätter:

— Det är en utsatt och otroligt krävande position. Du måste ha ett engagemang utöver det vanliga varje dag hela året. Man måste tänka utveckling inom vallningen. Personkemi mellan vallarna, åkarna och ledarna. Det ska fungera med lastbilar, chaufförer och läger. Man ska vara lyhörd och lägga pusslet för den här cirkusen. Det är ett otacksamt jobb, men en ära att få jobba med världens bästa team.

Förre vallachefen Urban Nilsson svarar på frågor efter en mindre lyckad dag på jobbet under OS i Pyeongchang 2018. Arkivbild.

Kan tappa förtroende

Urban Nilsson minns mötena med media efter lopp där åkarna blivit bortvallade.

— Har man stöd i ryggen av vallateamet, åkarna och ledarna, kan man tryggare gå till pressfållan och berätta hur det varit. Men känner man inte stödet, och det blir en miss, kan man tappa förtroendet hos åkarna.

Anders Byström säger att det kan dröja till augusti innan den nya vallachefen presenteras. Förra gången en ny vallachef blev klar så sent skedde i augusti 2019. Den följande vintern präglades av flera vallamissar.

— Det är viktigare att det blir rätt än att gå fort. Vi har ett vallateam som är inarbetat och vet vad de ska göra – även utan en chef.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!