Kristianstadspelare jublar vid slutsignal.
Kristianstadspelare jublar vid slutsignal. - Foto: Johan Nilsson/TT

SM-guld för Kristianstad – vann femte finalen

Det har varit en lång och tät finalserie, men när den skulle avgöras var Kristianstads handbollsherrar klart starkast. 30–23 i den femte finalen mot Sävehof ordnade SM-guldet. Det känns fantastiskt, säger niomålsskytten Markus Olsson till C More.


Fakta: Tio senaste årens mästare

2023: Kristianstad.

2022: Ystads IF.

2021: Sävehof.

2020: Ingen mästare utsedd.

2019: Sävehof.

2018: Kristianstad.

2017: Kristianstad.

2016: Kristianstad.

2015: Kristianstad.

2014: Alingsås.

I en fullsatt hemmahall, med mestadels orangeklädda åskådare på läktarna, kunde IFK Kristianstad säkra klubbens första SM-guld sedan det blev fyra raka under åren 2015–2018.

Precis som i de fyra tidigare finalerna blev det, i alla fall inledningsvis, en jämn och spännande match.

Tidigt hamnade målvakterna i fokus. Sävehofs Oscar Sävinger och Kristianstads Espen Christensen var båda utmärkta i en första halvlek som slutade lika, 12–12.

I andra halvlek var det hemmalaget som började koppla ett guldgrepp. Efter att båda lagen följts åt gjorde Kristianstad tre raka mål och sprang iväg till fyramålsledning, 20–16, med drygt en kvart kvar att spela.

"Glädje och eufori"

Sävehof försökte kriga sig tillbaka, men när lagets storstjärna Elias Ellefsen á Skipagötu felpassade och Kristianstads Matias Jepsen kunde göra 25–22 i tomt mål började det lukta skånskt guld.

Espen Christensen med SM-bucklan.

När Christensen sedan följde upp med en räddning – och Jepsen utnyttjade det tomma målet igen – betydde det 26–22.

37-årige Christensen lämnar nu Kristianstad för spel med Helsingborg.

— Nu är det bara glädje och eufori. Min sista match för IFK Kristianstad och avsluta så här, det är känsligt, säger norrmannen som hade en räddningsprocent på 38,7 när det behövdes som mest.

Sedan fick Kristianstads mest lysande offensiva stjärna Markus Olsson skicka in 27–22, ett mål som får betraktas som spiken i kistan med bara fyra minuter kvar att spela.

Firande att vänta

Kristianstad kan summera en fenomenal säsong – med cupseger, serieseger och SM-guldet som var klubbens nionde genom tiderna. I den avgörande finalen lyckades försvaret hålla nere Sävehof på 23 mål, trots att man saknade avstängde försvarsklippan Hampus Henningsson.

Markus Olsson visste inga detaljer om planerna för resten av måndagskvällen, men han hade sina aningar om vartåt det lutade.

— Jag tänker att det kommer firas bra, säger han.

Sävehofs tränare Michael Apelgren kände både besvikelse och stolthet efter nederlaget. I finalserien hade Partilleklubben oturen att få sina två största stjärnor skadade, målvakten Simon Möller och Skipagötu, även om den sistnämnda kom tillbaka i spel.

— Vi är ingen klubb som räknar silvermedaljer. Vi ville vinna, inget snack om det. Men samtidigt tycker jag att vi har gjort det väldigt bra i år, säger Apelgren till C More.

TT
/
Senaste nytt

"Lövens" urladdning – körde över Västervik

igår 21:14

Dubbelt svenskt i topp: "Hade betytt mycket"

igår 21:00
Det är dubbelt blågult i topp på damernas Europatour. Johanna Gustavsson leder tourtävlingen i Frankrike inför lördagens avslutning. "Jag ska göra mitt bästa och se vad som händer", säger Gustavsson.

Åberg får chansen igen – möter världsettan

igår 20:10
Det blev seger i svenska framgångssagan Ludvig Åbergs Ryder Cup-debut.

Ryska åkare fortsatt avstängda från världscupen

igår 19:56
Beslutet skulle egentligen ha tagits i våras – men sköts upp.

Europa i stor ledning efter sanslös avslutning

igår 18:44
När det krävdes som mest klev Europas stjärnor fram. Efter en sensationell avslutning på fredagen är Ryder Cup-bucklan på väg att ryckas ifrån USA. Europa leder med klara 6,5–1‚5. Att sänka en sådan putt på sista hålet var enormt viktigt för laget, säger en av fredagens hjältar, norrmannen Viktor Hovland.

Jansson rasar – avstängningen står fast

igår 16:58
Malmö FF:s överklagan gällande Pontus Janssons avstängning avslås. Därmed stängs mittbacken av i två matcher. 32-åringen ska ha förolämpat en dopningskontrollant.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.