Ludvig Åberg blir proffs. Arkivbild.
Ludvig Åberg blir proffs. Arkivbild. - Foto: John Raoux/AP/TT

Åberg skriver golfhistoria – klar för PGA

Svenske golfaren Ludvig Åberg skriver historia. Han blir den första spelaren att gå direkt från collegestudier till PGA-touren, skriver PGA Tour University på Twitter. Han har egentligen inga svagheter, säger landslagscoachen Jonnie Eriksson.


Ludvig Åberg, som snart avslutar studierna på Texas Tech, toppar PGA-tourens universitetsrankning överlägset. Den som ligger etta där i slutet av maj månad får från och med i år börja spela på PGA-touren direkt.

Att svensken skulle lyckas säkra platsen till PGA-touren har i ärlighetens namn stått mer eller mindre klart en längre tid.

Debut nästa vecka

Så när 23-åringen från Eslöv på måndagen, lokal tid, gick ut på golfbanan som representant för Texas Tech för sista gången var det mest formalia innan beskedet bekräftades.

Redan nästa vecka gör han debut som proffs.

— Det är otroligt kul. Han är ett bra exempel på en person som går den här långa vägen. Han har hunnit gjort klart hela utbildningen ordentligt och varit världsetta av och till de sista två åren. Så han är verkligen värdig, säger herrlandslagscoachen Jonnie Eriksson.

TT: Vad har han för styrkor som spelare?

— Han har egentligen inga svagheter, det är en styrka. Generellt sett är han bra från tee, han slår långt och rakt. Och han slår högt, så han kan ta sig förbi hinder.

Stora förändringar

Klivet från collegegolf till proffsens värld är en omställning, med betydligt längre perioder av spel, med nya förutsättningar i form av nya banor, städer och väder varje vecka, och dessutom i mediernas blickfång.

— Det ställer krav på att orka fysiskt och psykiskt. Spelmässigt vet jag att hans spel räcker för att då och då vara uppe i toppen, men sen får vi se hur det är att klara av det här livet. Vi bör ha tålamod – men relativt stora förhoppningar, säger Eriksson.

Till stöd från förbundet får Ludvig Åberg Peter Hanson, som själv tog steget från amatör till proffs i 20-årsåldern. Hansson kommer att få en slags mentorsroll.

— Peter har varit på plats i världsnivån till ganska nyligen. Närspel är en grej där han (Åberg) behöver förbättra sig lite. Där är Peter väldigt bra, och han är van vid miljön så det passar jättebra. Han är också från Skåne, så det blir lätt att ha kontakten, säger Eriksson.

Kanske är Åberg en del av en ny svensk våg inom herrgolfen. Vincent Norrman, 25, gjorde debut på PGA-touren i år och har klarat "cutten" i tio av arton tävlingar. På utvecklingstouren Korn Ferry finns också jämngamla Tim Widing och Pontus Nyholm.

— Med lite flyt kanske vi har tre eller till och med fyra killar som är födda på slutet av 1990-talet på PGA-touren nästa år, säger Eriksson.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

idag 06:30
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.