Alex Norén inför Scandinavian Mixed.
Alex Norén inför Scandinavian Mixed. - Foto: Anders Wiklund/TT

Norén: "Vet inte hur alla ska bli sams igen"

De stora herrtourerna har rökt fredspipa och ska börja samarbeta. Frågan är vad som händer nu? Jag vet inte hur alla ska bli sams igen, säger Alex Norén.


Den 40-åriga stockholmaren har numera USA och PGA-touren som bas, även om han den här veckan är hemma på Ullna för att spela Scandinavian Mixed.

Precis som alla andra PGA-tourspelare var han ovetande om det nya samarbetet ända tills det var ett fullbordat faktum i och med tisdagens överraskande pressmeddelande.

— Hur snacket har varit från ledningen på PGA-touren mot LIV – och sedan helt plötsligt är vi i samma båt. Det är det jag tror folk är mest arga på, säger Norén.

— Jag blev chockad men jag kan inte säga att jag blev arg eller något. Jag sitter inte här och hyser något agg mot PGA för att de har valt att göra så här. Ju äldre jag blir på de här tourerna, ju mer tycker jag bara att de får sköta det här.

"Konstigt"

Samtidigt kan inte Alex Norén låta bli att sätta ett litet frågetecken för hur PGA-tourens kommissionär Jay Monahan har fått till stånd samarbetet med LIV-touren, utan spelarnas vetskap.

— Han vet uppenbarligen mer än vad jag vet. Det enda jag såg från honom var "ni kan tycka vad ni vill om mig nu, men ni kommer tacka mig om tio år". Det var väl något sådant citat.

— Det är väldigt konstigt bara. Sedan vet jag inte hur delikat allting var. Men varför har man inte pratat med oss för att hitta en lösning?

Norén, rankad 64:a i världen och Sveriges bästa herrgolfare, har själv aldrig haft ett gott öga till den saudistödda LIV-touren.

— Jag var inte intresserad av LIV, så mitt beslut var väl ganska enkelt. Eftersom jag inte gillade formatet och gillade det format vi var i. Jag behövde inte tänka på var pengarna kom ifrån.

Han tror att PGA-touren fick det tuffare när en del stjärnnamn försvann, samtidigt som LIV inte fick sitt koncept att flyga och locka stora tittarsiffror. Därmed fanns intresse från båda sidor om att hitta ett samarbete.

— Om du spelar på LIV är det stängt, jag vet inte hur intressant det är för tittarna. Det är nästan härligare att se någon som spelar på Challengetouren eller Asientouren och börjar gråta när de vinner, för de vet att det kan leda någonstans, säger Norén.

"Mycket strul"

Hur framtiden riktigt kommer arta sig vet ingen i nuläget, men svensken räknar med att herrgolfen har många problem att lösa framöver.

Hur ska spelarna få komma tillbaka till de olika tourerna? Hur reagerar de spelare som har tackat nej till stora LIV-pengar? Och går såren att läka kring det europeiska Ryder Cup-laget?

Norén summerar, kort och koncist:

— Det kommer vara så mycket frågor, det kommer vara så mycket strul.

På torsdagen slår Alex Norén ut i det som kan bli den stora publikbollen under de första dagarnas spel på Ullna. Klockan 13 peggar han upp med fjolårsvinnaren Linn Grant och skotten Robert MacIntyre.

TT
/
USA
Senaste nytt

Desiré Inglanders kaxiga hån mot Armand Duplantis 

Förolämpade dopningskontrollant – stängs av

Svenska fotbollförbundet stänger av Malmö FF-stjärnan Pontus Jansson i två matcher, skriver Fotboll Skåne.

Mälarhöjdens IP kan stängas efter dödsskjutningen

1 timme sedan
Stockholms stad överväger att stänga Mälarhöjdens idrottsplats efter skjutningen i onsdags kväll.

Åberg-feber i Rom: "Lite mer än jag är van vid"

1 timme sedan
Ludvig Åberg har gått träningsrundor inför viktiga tävlingar förr. Det brukar bara inte se ut som på Marco Simone Golf & Country Club. Det är lite mer folk än jag är van vid på en vanlig onsdag, säger den nytända golfstjärnan inför helgens Ryder Cup.

Skidskyttestjärnan Linn Persson friade till pojkvännen Christian: "Han sa ja"

1 timme sedan
Linn Persson är en av Sveriges främsta skidskyttar. Men hur mycket vet du egentligen om idrottarens liv utanför skidspåren? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Persson: längden, frieriet till pojkvännen och medaljerna.

Missar genrepet – men VM-starten inte i fara

2 timmar sedan
Nästa vecka gör de svenska beachvolleybollstjärnorna David Åhman och Jonatan Hellvig VM-debut. Tanken var att vässa formen i Paris i dagarna, men paret tvingades lämna återbud på grund av sjukdom. Det ska inte vara någon fara för VM, säger Herman Sewelén, PR- och kommunikationsansvarig på volleybollförbundet, till TT.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.