Manchester City vann Champions League, FA-cupen och Premier League under samma säsong.
Manchester City vann Champions League, FA-cupen och Premier League under samma säsong. - Foto: Manu Fernandez/AP/TT

City fullbordade makalösa trippeln: "Känslosamt"

Manchester City har skrivit historia. 1–0-segern mot Inter i finalen säkrade klubbens första Champions League-titel någonsin. Efter att även ha vunnit FA-cupen och ligan är en makalös trippel därmed ett faktum. Vi kämpade som djur, säger matchhjälten Rodri.


Fakta: Senaste Champions League-segrarna

2023: Manchester City

2022: Real Madrid

2021: Chelsea

2020: Bayern München

2019: Liverpool

2018: Real Madrid

2017: Real Madrid

2016: Real Madrid

2015: Barcelona

2014: Real Madrid

2013: Bayern München

Den första halvleken lär inte gå till historieböckerna. Det var tillknäppt, chansfattigt och mycket spel på mittplan.

Mer än spelet lär bilderna på en bedrövad Kevin De Bruyne etsat sig fast på finaltittarnas näthinna. Manchester Citys stora mittfältsstjärna tvingades kliva av med skadekänningar redan i den 35:e minuten.

Alla klubbar i Europa som vunnit den inhemska ligan, inhemska cupen och Champions League under samma säsong.

En olycklig finalförbannelse tycks vila över belgaren som även tvingades bryta CL-finalen mot Chelsea 2021 (0–1). Den gången efter att ha fått en smäll mot huvudet.

Tur för City-tränaren Pep Guardiola att han har kvalitet på bänken. In byttes engelske landslagsmittfältaren Phil Foden.

Bytte in anfallsstjärnan

Även Simone Inzaghi i Interbåset skulle agera kort efter pausvilan. Han kastade in skyttekungen Romelu Lukaku som överraskande petats från start för förre City-anfallaren Edin Dzeko.

Det gav dock inte önskat resultat.

I stället var det Manchester City som skulle spräcka dödläget. Foden tog sig runt på kanten och hittade in till spanske fältherren Rodri som behärskat placerade in 1–0 i den 68:e minuten.

— Känslosamt. En dröm som besannats. Alla fans har väntat i hur många år som helst på detta. De förtjänar det, vi förtjänar det. De sista åren har vi varit så nära. Jag vill tacka alla, säger Rodri enligt BBC.

Inter var nära en snabb kvittering när Lukaku skapade oreda i Citys straffområde och Federico Dimarcos nick prickade ribban.

Bollskickliga City kunde därefter lugna ned tempot och matchen något. Den stora Interpressen kom av sig och de stora chanserna uteblev.

Brände jätteläget

Fram till den 89:e minuten. Då Lukaku fick öppet läge framför mål. Men belgarens nick gick rakt på Ederson i Citymålet och Inters chans var därmed borta.

Manchester City höll undan och kunde bärga klubbens första Champions League någonsin. Det var kronan på verket på en makalös säsong. Inte nog med CL-titeln, man har dessutom även vunnit både ligan och FA-cupen.

— Otroligt. Svårt att sätta ord på. I dag skrev vi historia. Vi visste att alla pratade om trippeln. Pressen var där men det här laget är byggt för att hantera press på bästa sätt, säger lagkaptenen Ilkay Gündogan.

Klubben blev därmed första engelska lag att fullborda en trippel sedan stadsrivalen och ärkefienden Manchester United stod för en liknande prestation säsongen 1998-99.

Men det bryr sig nog inga City-fans om i kväll.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över – PSG vann klart

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

1 timme sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

2 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.