Novak Djokovic tackar högre makter för semifinalsegern i Paris. Idag kan han bli en historisk vinnare i Franska mästerskapen.
Novak Djokovic tackar högre makter för semifinalsegern i Paris. Idag kan han bli en historisk vinnare i Franska mästerskapen. - Foto: Thibault Camus/AP/TT

Djokovic kan bli historisk herrvinnare

Det kommer att skrivas tennishistoria på Roland Garros i eftermiddag. Novak Djokovic kan bli den förste manliga spelaren att ta 23 grand slam-titlar. Casper Ruud kan ta sin och Norges första.


Finalen i Franska mästerskapen är serben Novak Djokovics 34:e i grand slam och Casper Ruuds tredje.

Djokovic delar just nu titelrekordet på herrsidan med gruskungen Rafael Nadal på 22. Spanjoren kunde inte komma till Paris-turneringen i år, som han vunnit 14 gånger, på grund av skador och har under turneringen opererats för att försöka rädda sin karriär. I stället blir det nu Djokovic som kan ta rekordet på Nadals "hemmaplan".

— Jag har möjlighet att ta hem ytterligare en grand slam-titel. Jag har haft stor tur i de flesta matcher i turneringarna som jag spelat de senaste åren och det kan skrivas historia. Jag gillar känslan, det är ett privilegium, sade Djokovic efter att ha slagit ut världsettan Carlos Alcaraz i semifinalen.

Kan bli först till tre

De enda som har uppnått 23 grand slam-titlar i tennis är Serena Williams, som har 23, och Margaret Court, som har 24.

Den 36-årige Djokovic tog sin första titel 2008 i Australian Open, som han vunnit tio gånger. Han har sju från Wimbledon, tre i US Open och två i Franska mästerskapen – från 2016 och 2021.

En seger över Casper Ruud innebär också att Djokovic blir den förste mannen att ta tre titlar i varje grand slam-turnering.

Inte tagit ett set

Den 24-årige norrmannen har varit i grand slam-final två gånger tidigare, i Franska mästerskapen i fjol (förlust mot Nadal) och i US Open i fjol (mot Alcaraz).

Han slår rejält ur underläge då han aldrig ens tagit ett set mot Djokovic i deras fyra tidigare möten.

— Jag måste se till att ha en bättre spelplan nu. Och ska jag ha någon chans mot honom måste jag spela mitt bästa spel, mitt A-spel och den högsta nivån jag nånsin spelat, sade Ruud.

Ruud slog ut tysken Alexander Zverev i semifinalen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!