Häcken möter walesiskt motstånd i Champions League-kvalets första omgång. Arkivbild.
Häcken möter walesiskt motstånd i Champions League-kvalets första omgång. Arkivbild. - Foto: Adam Ihse/TT

Drömlott för Häcken i CL-kvalet

Häcken ställs mot The New Saints från Wales i Champions League-kvalets första omgång. Jag har inte så bra koll på The New Saints, men det är väl ett överkomligt motstånd för oss, säger Häcken-spelaren Even Hovland till Fotbollskanalen.


Fakta: Häckens förutsättningar

Detta gäller om Häcken åker ut i de olika CL-kvalstegen.

CL-kvalomgång 1: Flyttas över till andra kvalomgången i Europa Conference League – måste vinna tre dubbelmöten för att nå gruppspel i den turneringen.

CL-kvalomgång 2: Flyttas över till Europa League-kval. Vid förlust i EL-kvalet blir det playoff till ECL. Vid seger i EL-kvalomgången väntar playoff till EL-gruppspel. Vid förlust i det skedet är Häcken klart för ECL-gruppspel – vid seger för EL-gruppspel.

CL-kvalomgång 3: Playoff till EL-gruppspel. Förlust där och ECL-gruppspel är säkrat – vid seger klart för EL-gruppspel.

CL-playoff: Klart för EL-gruppspel.

Det är första gången Häcken får chansen att kvala in till Champions League. I första omgången väntar regerande ligamästaren från Wales.

Häcken och The New Saints möts i ett dubbelmöte. Första matchen spelar Häcken på hemmaplan, antingen den 11 eller 12 juli. Returen spelas sedan på bortaplan, en vecka senare.

The New Saints kommer från den walesiska staden Llansantffraid-ym-Mechain, vid den engelska gränsen. Klubben har vunnit den walesiska ligan de två senaste åren. Den walesiska ligan ligger på plats 50 på Uefas ligaranking, jämfört med allsvenskans plats 23.

För att nå gruppspel i Champions League måste Häcken ta sig förbi fyra kvalomgångar.

Häcken var oseedat och kunde lottas mot följande lag: Ferencvaros (Ungern), Ludogorets (Bulgarien), Zalgiris Vilnius (Litauen), Shamrock Rovers (Irland) och The The New Saints (Wales). Av dessa var Shamrock Rovers och The New Saints de, på pappret, lättare lottningarna.

— Ska man ta sig till Champions League måste man kunna slå alla de lagen, säger Hovland.

Djurgården, Hammarby och Kalmar FF går in i kvalomgång två till Conference League, som kommer att lottas av Uefa under onsdagen.

Inget svenskt lag kvalar till Europa League, men Häcken kan ta sig dit – om de åker ur Champions League-kvalet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!