Sydafrikanske OS-guldmedaljören Roland Schoeman sitter med i idrottarnas rådgivningskommitté i 'The Enhanced Games'. Arkivbild.
Sydafrikanske OS-guldmedaljören Roland Schoeman sitter med i idrottarnas rådgivningskommitté i 'The Enhanced Games'. Arkivbild. - Foto: Frank Gunn/APP/TT

Det här är mästerskapet där ALLA får dopa sig: "Direkt livsfarligt"

Välkommen till "The Enhanced Games". Mästerskapet där det är fritt fram att dopa sig. Ogenomtänkt, kortsiktigt och dumdristigt, säger SOK:s sportdirektör Peter Reinebo.


"The Enhanced Games" ("De förbättrade spelen") påminner i upplägget om ett OS – men utan dopningstester.

Med andra ord är det fritt fram att fuska.

Australiern Aaron D'Souza är ordförande i "The Enhanced Games" och på organisationens hemsida porträtteras D'Souza som en person som leder en global rörelse av idrottare som tror på vetenskap. Enligt D'Souza kommer hans spel att krossa alla världsrekord genom att frigöra mänsklig potential.

På mästerskapets hemsida finns bland annat en video som påstås föreställa "världens snabbaste man".

"Han har slagit Usain Bolts rekord på 100 meter, men världen är inte redo för honom", skriver sajten om den anonyme sprintern.

"The Enhanced Games" – här får alla dopa sig

"The Enhanced Games" uppmanar fans att komma och se honom 2024 då spelen ska avgöras för första gången (plats framgår inte). Friidrott, simning, tyngdlyftning, gymnastik och kampsport är grenarna som ska inkluderas.

På hemsidan anklagas Internationella olympiska kommittén (IOK) för att kränka "förbättrade idrottare" och "förbättrade" världsrekord som avvisats av IOK listas.

Australiens olympiska kommitté (AOK) kallar idén för farlig och oansvarig.

— Vi vet ingenting om den här organisationen men idrott måste vara ren och den måste vara säker för alla utövare, säger AOK:s vd Matt Carroll enligt AP.

Med sig på resan har "The Enhanced Games" Roland Schoeman, sydafrikansk OS-guldmedaljör i simning, som sitter med i idrottarnas rådgivningskommitté.

"Jag kan aldrig se att det får fäste i en internationellt organiserad verksamhet", säger Peter Reinebo, sportdirektör på SOK, om "The Enhanced Games". Arkivbild.

Sverige: Något annat än idrott

Peter Reinebo är sportdirektör i Sveriges olympiska kommitté (SOK).

— Jag ser det som ogenomtänkt, kortsiktigt och dumdristigt och något annat än idrott, säger han när TT informerar honom om "The Enhanced Games".

Reinebo menar att man ska vara öppen för att utveckla grenar eller tävlingsupplägg, men poängterar samtidigt att idrottens kärna handlar om fair play.

— Men det här som du beskriver nu, det är något annat. Det är att leka med det medicinska och det onaturliga skulle jag säga, vilket är farligt generellt men framför allt för gränslösa personligheter så är det direkt livsfarligt, säger Reinebo och avslutar:

— Jag kan aldrig se att det får fäste i en internationellt organiserad verksamhet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!