Madelen Janogy spelar i fotbolls-VM 2023.
Madelen Janogy spelar i fotbolls-VM 2023. - Foto: Caisa Rasmussen/TT och Jessica Gow/TT

Därför heter Madelen Janogy som hon gör – otippade förklaringen: "Min mamma..."

Madelen Janogy är uttagen till fotbolls-VM 2023 i Australien och Nya Zeeland. Men hur mycket vet du egentligen om stjärnan? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Janogy.


Madelen Janogys ålder – hur gammal är hon?

Madelen Janogy föddes den 12 november 1995, vilket innebär att hon 28 år under vintern 2023.

Madelen Janogys längd – hur lång är hon?

Är du nyfiken på hur lång Madelen Janogy är? Det är du inte ensam om. Enligt Fifa Index är Madelen Janogy 164 centimeter lång.

Fotbolls-VM 2023: Längd på alla spelare i Sveriges VM-trupp

Spelar Madelen Janogy i Hammarby?

I december 2020 skrev Madelen Janogy under ett tvåårskontrakt för Hammarby IF. Kontraktet förlängdes sedan i december 2022.

– Jag kom hit för två år sedan, när Bajen precis hade gått upp i Allsvenskan, och den resan vi har gjort är fantastisk. Jag har själv utvecklats som spelare och klubben har tagit otroliga steg – och där känner jag att varken jag eller klubben är klar. Det finns mycket kvar och jag vill inte missa festen, sa hon då i ett uttalande, enligt Fotbollskanalen.

Spelar Madelen Janogy i fotbolls-VM 2023?

Madelen Janogy är uttagen till den svenska VM-truppen. 

Fotbolls-VM 2023 i Australien och Nya Zeeland inleds den 20 juli. Här hittar du alla våra artiklar relaterade till fotbolls-VM 2023.

Madelen Janogys familj – var växte hon upp? 

Madelen Janogy är uppvuxen i Falköping. I en intervju med DN har Janogy berättat att hon under uppväxten bodde med sin pappa. Det var dock inte hans förtjänst att hon började med fotbollen. 

– Det var mina lärare som tvingade pappa att få mig att börja med fotbollen. Så hade de inte varit på honom så kanske jag inte hade börjat. Hans tanke var att jag främst skulle fokusera på skolan.

Har Madelen Janogy syskon?

Exakt hur många syskon Madelen Janogy har är oklart, men under sommaren 2022 blev ett Instagram-inlägg – där forwarden beskrev den rasism hennes lillasyster blivit utsatt för – viralt.

I inlägget beskrev Janogy hur en man hade kommit fram till hennes lillasyster och sagt att "hon skulle åka till zoo, där hon hör hemma". 

– Hon är tolv år och sitter ensam när en man säger en sån grej. Jag kan inte beskriva känslan i kroppen. Jag brukar inte vara den som lägger ut grejer, men det där fick mig att känna att göra det, sa Janogy till Expressen om inlägget. 

Har Madelen Janogy en tvillingsyster?

Utöver lillasystern har Madelen Janogy också pratat en hel del om sin tvillingsyster Victoria Janogy.

– Att få ha en tvilling är det finaste som finns och vi har upplevt så mycket tillsammans. Min framgång är lika mycket hennes. Jag hade aldrig suttit här eller kommit till Bajen om det inte varit för att hon hade varit där för mig, har hon sagt till SVT.

Victoria, som själv tidigare varit målvakt, fick avsluta sin fotbollssatsning på grund av en skada. Numera håller hon sig på sidlinjen, som Madelenes främsta supporter.

– Hon är riktigt sjuk. Jag förstår mig inte på henne. Tvillingsyster? Jag förstår inte hur det har gått till, sa hon till Aftonbladet när Madelen blev målhjälte under VM-premiären 2019.

Varifrån har Madelen Janogy fått sitt namn?

Att Madelen Janogy och hennes syster Victoria Janogy heter som de gör är ingen slump.

– Min mamma Christina ville att vi skulle döpas efter dem. Hon tyckte väl helt enkelt att vi var hennes egna prinsessor. Hon såg oss som det, berättar Janogy för Expressen.

Madelen Janogys partner – har hon pojkvän?

I en intervju med DN från 2021 uppgav Madelen Janogy att hon hade pojkvän. Huruvida de fortfarande är ett par är oklart. 

Här kan du läsa om alla kärlekspar i fotbollslandslaget.

Har Madelen Janogy Instagram?

På Instagram hittar du Madelen Janogy under namnet @maddejanogy.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!