Sveriges Amanda Ilestedt gjorde sitt fjärde mål i VM när Sverige vann kvartsfinalen mot Japan i Auckland med 2–1.
Sveriges Amanda Ilestedt gjorde sitt fjärde mål i VM när Sverige vann kvartsfinalen mot Japan i Auckland med 2–1. - Foto: Pontus Lundahl/TT

"Osannolikt att göra så här mycket mål"

Två matchers torka fick räcka för Sveriges nya målmaskin. Amanda Ilestedts fjärde fullträff i VM – den här gången med foten – visade vägen i kvartsfinalen mot Japan. Det är helt sjukt. Det är helt sjukt, säger mittbacken.


Fakta: Amanda Ilestedt

Född: 17 januari 1993 (30 år) i Sölvesborg.

Position: mittback.

Klubb: Arsenal.

Tidigare klubbar: Sölvesborgs Goif –2007, Karlskrona FF 2008–09, Rosengård 2009–2017, Potsdam 2017–2019, Bayern München 2019–2021, Paris Saint-Germain 2021–2023.

A-landskamper/mål: 69/12.

Hon hade bara gjort åtta mål på 64 landskamper när turneringen startade. Nu har Amanda Ilestedt gjort fyra på fem matcher och ligger delad tvåa i fotbolls-VM:s skytteliga.

Det är lätt att undra: Vad håller den där 30-åringen egentligen på med?

— Alltså, jag är glad om vi vinner. Sedan är det givetvis jättekul, det känns ju helt osannolikt att göra så här mycket mål. Men det handlar inte om en person utan om ett lag och jag tycker att vi visar att vi spelar fantastiskt bra fotboll, säger Amanda Ilestedt, som blev matchens lirare i 2–1-segern mot Japan.

Fula mål räknas

Det är som vanligt hopplöst att få mittbacken, som inför kommande säsong lämnar Paris Saint-Germain för Arsenal, att lyfta fram sig själv. Men att Ilestedt ökat på sin målskörd i landslaget med 50 procent under VM är naturligtvis en stor överraskning även för henne.

— Det är helt sjukt, det är helt sjukt. Jag vet inte vad man ska säga? Det känns som en dröm som har gått i uppfyllelse. Det känns helt osannolikt.

De tre första VM-målen var nästan identiska: tre hörnor mot den främre stolpen, tre Ilestedt-nickar i nät.

Det fjärde, 1–0-målet i kvartsfinalen mot Japan på Eden Park, var av ett annat slag, och kanske inte vad man skulle kalla en klassisk skönhet när det gäller fullträffar.

— Men vem som gör mål och hur man gör mål – skit samma. Vi trycker in den och vi vinner matchen. Det är det som är det viktigaste, säger Amanda Ilestedt.

"Nu ska den in!"

En kort beskrivning: ett inspel från Kosovare Asllani boxades undan av Japans målvakt. Sedan försökte först Nathalie Björn, sedan Magdalena Eriksson skjuta bollen mot mål utan att lyckas. Men så hamnade den hos Ilestedt, som sköt – tofflade? – upp den högt i nät.

— Först är det ”Nattis” och de blockar och sedan är det ”Magda” som skjuter några gånger och de blockar och blockar. Och så helt plötsligt dyker den upp framför fötterna och då tänker jag bara ”Nu ska den in!”. Och den gick in. Det var skönt.

Lagkompisen och vännen Zecira Musovic har aldrig tvivlat på att Ilestedt kan göra mål. Men så här många?

— Det är helt sjukt. Jag vet att hon kan mycket, men hon har imponerat stort på mig här i VM, kan jag säga, säger målvakten.

Att målet mot Japan gjordes med foten och inte huvudet var också en liten chock.

— Fantastiskt att även en Amanda Ilestedt kan göra mål med olika kroppsdelar.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!