Häcken jublar i segermatchen mot Zalgiris Vilnius.
Häcken jublar i segermatchen mot Zalgiris Vilnius. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Häcken Europaklart – efter överkörning

BK Häcken är kvalificerat för Europaspel i höst. Det står klart efter att det svenska mästarlaget kört över Zalgiris Vilnius på torsdagen. Nu väntar Aberdeen i Europa Leagues playoff nästa vecka.


Fakta: Häckens förutsättningar

Dessa förutsättningar gäller för Häcken i det fortsatta kvalet till Europaspelet:

Häcken besegrade Zalgiris Vilnius i tredje kvalomgången till Europa League. Det innebär att ett playoff till Europa League-gruppspelet väntar. Vid förlust i det skedet är Häcken klart för Europa Conference Leagues gruppspel – vid seger för Europa Leagues gruppspel.

Drömmen om Champions League må vara död och begraven efter den oväntade förlusten mot färöiska Klaksvik för några veckor sedan.

Men Häcken torkade tårarna, reste sig och hade till slut inga problem med att slå ut Zalgiris Vilnius i Europa Leagues tredje kvalrunda.

— Det sista jag sade till spelarna före vi gick ut var att vi skulle spela Häckenfotboll och utnyttja de ytor vi visste skulle finnas där. 5–0 i kväll och 8–1 på två matcher tycker jag säger det mesta, säger tränaren Per-Mathias Høgmo efteråt.

Segern innebär att det bara finns ett enda hinder till på vägen mot Europa Leagues gruppspel: skotska Aberdeen.

Miljonregn

Samtidigt har det svenska mästarlaget tack vare avancemanget redan säkrat Europaspel i höst. Vid förlust mot Aberdeen väntar nämligen spel i Europa Conference Leagues gruppspel.

Oavsett hur det blir kan Häcken räkna med ett rejält ekonomiskt tillskott. Att delta i Europa League ger omkring 43 miljoner kronor i startbonus medan Europa Conference League-lagen får knappt 35 miljoner kronor.

Dessutom delas ytterligare prispengar ut baserat på en rad olika kriterier, däribland segrar och oavgjorda matcher.

— Det är banbrytande för klubben och viktigt för svensk fotboll att vi får ett lag i gruppspelet, säger Per-Mathias Høgmo.

Srdjan Hrstic jublar efter att ha gett Häcken ledningen mot Zalgiris Vilnius.

Nyförvärvet slog till igen

Matchen på Bravida arena då? För Häckens del handlade det först och främst om att behålla övertaget (3–1) från bortamötet i Litauen förra veckan. Det lyckades laget med – och mer därtill.

Med en knapp halvtimme spelad rullade nyförvärvet Srdjan Hrstic, som även målade i den första matchen, in ledningsmålet framspelad av Ibrahim Sadiq. Hemmalaget fortsatte sedan att trycka på för ytterligare mål.

Ett tappert gäng litauiska supportrar gjorde i sin tur sitt bästa för att heja fram Zalgiris Vilnius – men det hjälpte föga. I stället satte Samuel Gustafson 2–0, efter en ny assist från Ibrahim Sadiq, en kvart in i den andra halvleken.

Lite senare utökade Sadiq ledningen både en och två gånger. Ett stopptidsmål av Momodou Sonko blev det sista som hände i matchen som slutade 5–0.

Häcken möter Aberdeen i Europa League-playoff den 24:e respektive 31:e augusti.

Ibrahim Sadiq låg bakom det mesta i segermatchen mot Zalgiris Vilnius.
TT
/
/
gmo
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!