Daniel Ståhl efter sitt VM-guld i diskus.
Daniel Ståhl efter sitt VM-guld i diskus. - Foto: Jessica Gow/TT

Tränarens hyllning: "En stor spillevink"

Olika år, olika Daniel Ståhl. Glädje och harmoni tog diskuskastaren till VM-guldet i Budapest. Han är en stor spillevink, säger tränaren Staffan Jönsson.


Diskusfinalen på Nemzeti Atlétikai Központ blev något utöver det vanliga.

Fyra kastare tog sig över 68 meter, varav två var över 70.

Och till slut var det Daniel Ståhl, med finalens absolut sista kast, som säkrade karriärens andra VM-guld när han noterade 71,46.

"Alltid garvat"

Enligt tränaren Staffan Jönsson och förbundskapten Kajsa Bergqvist är det glädje och harmoni som ligger bakom 30-åringens succé i Ungern.

— Han och jag har alltid klickat. Vi har alltid garvat och kan skämta och inte vara så allvarliga med varandra, säger Jönsson.

— Glädjen är skitviktig.

Bergqvist:

— Förra året var det inte en lika glad Daniel men hela den här sommaren har han utstrålat harmoni, det är kul med träningar, det är kul att tävla. Han älskar att vara diskuskastare.

Förbundskaptenen säger att hon märkte skillnad under ett vårens läger i Portugal.

Då var det en annan Ståhl jämfört med det tuffa och medaljlösa fjolåret, då VM och EM slutade med fjärde- och femteplatser.

— Allt kändes så positivt. Han var så glad och de hade flyttat till Malmö. De bodde först i någon pyttelitet airbnb-lägenhet, han och Fanny (Roos) på tolv kvadrat... Men han var hur glad så helst. Han kändes så harmonisk. Sedan har det funkat så bra med Staffan.

Stressfri miljö

Staffan Jönsson, som tidigare i år blev Daniel Ståhls nye tränare efter att Vésteinn Hafsteinsson valt att flytta hem till Island, säger att framgången också kan förklaras med flera saker.

Bland annat en stressfri vardag, att Ståhl kan njuta av sina tidigare framgångar – bland annat OS-guldet i Tokyo – men också använda sin fysik på bättre sätt.

— Han har 220 i armar, är 202 lång, har 50-plus i skor. Han har fysiska förutsättningar plus att han är fysiskt starkt, säger han.

— Sedan är han atletisk som få som är så stora. Och tillsammans med Vésteinn har han drillat fram en teknik som är väldigt bra.

Tekniken syntes även i Daniel Ståhls guldkast.

— Han är mer självsäker. Han går ut och kastar fruktansvärt bra tekniskt.

— Sedan har han har en decimeter längre armar än alla andra där inne, tror jag… Då ska man utnyttja det, och det gjorde han.

Daniel Ståhl firar med tränaren Staffan Jönsson (i keps) och förbundskapten Kajsa Bergqvist.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!