Armand Duplantis.
Armand Duplantis. - Foto: Jessica Gow/TT

Bergqvist: "Mondo har förmågan"

VM-guld med inget nytt världsrekord. Armand Duplantis hyllades av svenska förbundskaptenen och konkurrenterna. "Mondo har den där förmågan att växla upp, säger Kajsa Bergqvist.


När Ernest John Obiena, Filippinerna rivit ut sig, när Armand Duplantis VM-guld var säkrat – då stod Kajsa Bergqvist på läktaren med svenska flaggan i händerna.

Stjärnan var dock inte beredd att ta emot den och förbundskapten fick helt enkelt sätta sig ner igen.

Därifrån fick hon se tre hopp på höga höjder, världsrekordförsök på 6,23 meter.

"Nästan alltid bra"

I Budapest slutade dock inte finalen på samma vis som i Eugene i fjol – guld och världsrekord – utan i Ungern blev det "bara" guld.

För Bergqvist var det ändå nog för att hylla 23-åringen, speciellt efter lårkänningen stavhopparen fick vid Diamond League-tävlingen i Monaco inför mästerskapet.

— Det "Mondo" gör gång efter gång, mästerskap efter mästerskap... Han är nästan alltid bra men han är som bäst när det är mästerskap, säger hon.

— Han har förmågan, trots den knepigare processen innan det här mästerskapet, att växla upp ytterligare när det är mästerskap.

Bergqvist var inte ensam om att hylla den svenske guldmedaljören.

Kan hoppa högre

Även de andra medaljörerna stämde in i kören och var inne på att 6,22 meter, Duplantis gällande världsrekord, inte kommer att gälla särskilt länge.

Ernest John Obiena:

— Jag vet inte hur högt han kan hoppa… Det är redan så högt, säger han.

Australiske Kurtis Marschall, som delade bronset med amerikanen Christoper Nilsen, var också imponerad.

— Att se vilka stavar han hoppar med jämfört med oss andra, så kan han hoppa ännu högre än vad han gör nu men jag kan inte sätta en siffra på det.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!