Madelene Sagström och hennes tränare Hans Larsson inför Solheim Cup på Finca Cortesín.
Madelene Sagström och hennes tränare Hans Larsson inför Solheim Cup på Finca Cortesín. - Foto: Carl Göransson/TT

Unika veckor för svenska succétränaren: "Magiskt"

Han är golftränare för både Madelene Sagström i Solheim Cup-laget och Ludvig Åberg i Ryder Cup-laget. Hans Larsson upplever med andra ord ett par svårslagna veckor på jobbet. Det är ju magiskt, säger skåningen.


Fakta: Solheim Cup och Ryder Cup

+ För första gången avgörs Solheim Cup i Spanien när den 18:e upplagan spelas på Finca Cortesín vid Costa del Sol. Fem svenskor finns med i det europeiska laget: Madelene Sagström, Anna Nordqvist, Caroline Hedwall, Linn Grant och Maja Stark.

+ Europa har vunnit de två senaste matcherna, 2019 och 2021, och har chansen att för första gången ta tre raka segrar.

+ Redan nästa år avgörs Solheim Cup igen, några mil utanför Washington DC.

+ Även Ryder Cup bryter ny mark när tävlingen nästa vecka spelas utanför Rom. Det är första gången som herrarnas klassiska lagmatch mellan Europa och USA avgörs i Italien. Ludvig Åberg är ensam svensk i Europalaget.

+ USA vann senast, 2021. På bortaplan har det amerikanska laget dock inte lyckats vinna sedan 1993.

+ Nästa Ryder Cup avgörs 2025, några mil utanför New York.

På Finca Cortesín, med utsikt över havet vid den spanska solkusten, är Madelene Sagström en av fem svenskor i årets Solheim Cup.

Vid sin sida under inspelsvarven har hon Hans Larsson. Duon träffades när hon som 15-åring började på riksidrottsgymnasiet i Skåne – och 15 år senare är Larsson fortfarande hennes tränare.

— Han är alltid den jag faller tillbaka på, den jag har mest respekt för kring min golf förutom mig själv. Han är den som alltid har trott på mig genom alla toppar och dalar och framför allt så har vi jävligt kul ihop, säger "Madde" inför karriärens tredje Solheim Cup.

— Vi driver båda varandra till att bli bättre. Och vi har sagt att den dagen vi inte längre lär oss av varandra så skiter vi i det.

"Som en familjemedlem"

Den dagen verkar dock inte vara särskilt nära förestående.

— Madelene har ett eget rum i vårt hus och har sett våra barn växa upp. Hon är som en storasyster och en familjemedlem, säger Hans Larsson.

Han har bråda dagar den här veckan. Efter att ha gått med Madelene Sagström under inspelsvarven har han kastat sig in i en taxi för att spendera eftermiddagarna på klassiska Real Club Valderrama. Där vässar nämligen hans andra stjärnadept – 23-åriga kometen Ludvig Åberg – formen inför nästa veckas Ryder Cup i Rom.

— Hasse har betytt väldigt mycket för mig, inte bara nu under de senaste åren utan ända sedan jag började på gymnasiet. Han har väglett, guidat och hjälpt mig under så lång tid att vår relation har blivit stark. Han sitter på så sjukt mycket kunskap, varje gång vi träffas eller hörs av så är det någonting man kan lära sig från honom, säger Åberg.

"Försökt vara ett stöd"

Själv är Hans Larsson, som även hade Solheim Cup-debutanterna Linn Grant och Maja Stark som elever på riksidrottsgymnasiet i samma årgång som Åberg, ödmjuk inför sin egen roll.

— Jag vet att jag är bidragande i någon form, men vi är många som är det. Man ska inte glömma att det är Madelene och Ludvig som står med klubban i handen. Det är de som har varit och grävt när det är tungt, jag har bara försökt vara ett stöd i med- och motgång genom alla de här åren.

Det är en unik kombination han får vara med om nu, med spelare i både Solheim Cup och Ryder Cup veckorna efter varandra. Redan nästa år väntar ett nytt Solheim Cup och då återgår tävlingarna till att avgöras olika år, precis som det var före pandemin.

— Det här är den häftigaste arenan på året. Det är fantastiskt att vara här och det är klart att jag njuter, säger Larsson.

Solheim Cup inleds på fredagen.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!