Linn Grant och Maja Stark får inleda Solheim Cup ihop.
Linn Grant och Maja Stark får inleda Solheim Cup ihop. - Foto: Göran Söderqvist/TT

Svenskornas hedersuppdrag – spelar första matchen

De är yngst i laget och debutanter i Solheim Cup. Men Linn Grant och Maja Stark får förtroendet att spela ihop i den allra första matchen. De har bett om det, säger Europas kapten Suzann Pettersen.


Fakta: Fredagens foursomematcher

8.10: Linn Grant/Maja Stark-Lexi Thompson/Megan Khang

8.22: Céline Boutier/Georgia Hall-Danielle Kang/Andrea Lee

8.34: Leona Maguire/Anna Nordqvist-Nelly Korda/Allisen Corpuz

8.46: Charley Hull/Emily Kristine Pedersen-Ally Ewing/Cheyenne Knight

Vilar i Europas lag: Caroline Hedwall, Madelene Sagström, Gemma Dryburgh, Carlota Ciganda.

Vilar i USA: Rose Zhang, Lilia Vu, Jennifer Kupcho, Angel Yin.

Klockan 8.10 på fredagsmorgonen inleds årets Solheim Cup på spanska Finca Cortesín och det blir ett helsvenskt rookiepar som ska visa Europa vägen.

Grant och Stark möter Megan Khang och formsvajiga fixstjärnan Lexi Thompson i en foursome. Ett hedersuppdrag att gå först – och ett bevis på vilket stort förtroende som den norska Europakaptenen har för de blågula golfkometerna.

— De är två bra vänner som har spelat tillsammans som juniorer och har en stark önskan. Så jag bara låter dem köra, säger den norska Europakaptenen om de oblyga debutanterna Grant (rankad 15:e i världen) och Stark (40:e).

"Cool erfarenhet"

På presskonferensen där paren presenterades berättade Pettersen att hon länge har haft i tankarna att låta svenskorna, båda födda 1999 och enligt egen utsago obesegrade tillsammans i foursome under juniortiden, inleda hela Solheim Cup.

— De blir en cool erfarenhet för dem att visa laget vägen här i Spanien, säger kaptenen.

— Jag är superimponerad av både Maja och Linn. De är väldigt olika personligheter, men ibland är det så att "opposites attract".

Linn Grant råkade redan tidigare i veckan avslöja för TT att hon och Maja Stark skulle få spela en foursome första dagen. Stark konstaterade lite mer svävande:

— Om vi nu skulle spela på fredag morgon så är det ju skönt att känna att de litar på en såpass mycket.

Suzann Pettersen bekräftar att laguttagningen har varit klar ett bra tag.

— Jag berättade laget för spelarna redan i måndags kväll, så de har haft hela veckan på sig för att förbereda, säger hon.

— Jag vill att spelarna ska vara delaktiga i varje beslut vi tar den här veckan. Jag försöker vara transparent och ju mer spelarna känner sig delaktiga, desto lättare blir det för dem att förbereda sig.

Nordqvist med Maguire

Även Anna Nordqvist, som också är en av Pettersens tre vicekaptener, spelar direkt på fredagsmorgonen. Den 36-åriga veteranen spelar Solheim Cup för åttonde gången i följd och bildar par med irländska Leona Maguire.

— De har ett liknande spel. De är väldigt stadiga och känner varandra väl, säger kaptenen.

Nordqvist och Maguire ställs mot världstrean Nelly Korda och US Open-vinnaren Allisen Corpuz.

Madelene Sagström och Caroline Hedwall vilar båda under förmiddagens spel. Anmärkningsvärt i USA:s lag är att världstvåan och Solheim Cup-debutanten Lilia Vu, som har vunnit två majors i år, är en av spelarna som också får börja vid sidan.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!