Maja Stark under Solheim Cup-debuten.
Maja Stark under Solheim Cup-debuten. - Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Mardrömsstart för svenskorna och Europa i Solheim

Linn Grant och Maja Stark fick en mardrömsdebut i Solheim Cup. Och till råga på allt hade hela det europeiska laget en blytung förmiddag. USA leder med 4–0 efter foursomematcherna.


Fakta: Fredagens matcher i Solheim Cup

Foursomematcher:

Linn Grant/Maja Stark-Lexi Thompson/Megan Khang – USA vann 2/1.

Céline Boutier/Georgia Hall-Danielle Kang/Andrea Lee – USA vann 1/0.

Leona Maguire/Anna Nordqvist-Nelly Korda/Allisen Corpuz – USA vann 1/0.

Charley Hull/Emily Kristine Pedersen-Ally Ewing/Cheyenne Knight – USA vann 5/4.

Bästbollmatcher:

13.40: Madelene Sagström/Gemma Dryburgh-Rose Zhang/Megan Khang.

13.55: Lexi Thompson/Lilia Vu-Leona Maguire/Georgia Hall.

14.10: Emily Kristine Pedersen/Maja Stark-Jennifer Kupcho/Allisen Corpuz.

14.25: Carlota Ciganda/Linn Grant-Angel Yin/Ally Ewing.

Europa har siktet inställt på att för första gången vinna Solheim Cup tre gånger i rad, men det finns ofantligt mycket jobb kvar att göra för att lyckas med den bedriften.

USA har skaffat sig en 4–0-ledning efter förmiddagens spel.

— Kanske inte den start vi hade hoppats på, men det är mycket golf kvar, säger Anna Nordqvist, spelare och vicekapten i Europa.

Redan innan solen hade gått upp över spanska Finca Cortesín var den stora läktaren vid det första hålet välfylld. De svenska debutanterna Linn Grant och Maja Stark fick förtroendet att spela i den allra första matchen mot Lexi Thompson och Megan Khang.

Dålig start

Det började svajigt direkt, framför allt från Stark som såg ut att vara tagen av stundens allvar. Rejäla närspelsmissar på både första och tredje hålet bidrog till att svenskorna förlorade de tre första hålen.

Men 23-åriga Stark spelade upp sig. Näven knöts för första gången efter en sänkt parputt på sexan, sedan igen efter en ännu längre på sjuan.

När Linn Grant någon timme senare stänkte in en lång birdieputt på 13:e var de unga skånskorna ikapp och firade det med en "highfive".

Upphämtningen var välbehövlig för Europa, som hade börjat dåligt i samtliga fyra matcher. Men amerikanskorna hade svar på tal. När Lexi Thompson rullade i en birdieputt på 15:e var det återigen fördel USA – och när Grant missade en kort parputt på 17:e var matchen över. Thompson/Khang vann med 2/1 och Grant och Stark for iväg på en golfbil utan att svara på några frågor.

Får ny chans

De får chansen igen i eftermiddagens bästbollar, men splittras då. Stark spelar i par med danska Emily Kristine Pedersen (mot Jennifer Kupcho och Allisen Corpuz), medan Grant får spela med spanska hemmahoppet Carlota Ciganda (mot Angel Yin och Ally Ewing).

Då måste Europa börja samla lite poäng och gärna krympa underläget inför fortsättningen.

— Vi behöver få lite momentum till Europas håll, säger Anna Nordqvist.

Hon hade själv chans att rädda åtminstone en halv förmiddagspoäng åt Europa, men missade birdieputten på 18:e hålet där hon och irländska Leona Maguire till slut fick se sig besegrade av Corpuz och Nelly Korda.

— Jag hade gärna satt putten på sista och fått det att vända lite. Det krävs inte mycket för att det ska börja hända saker till vår fördel, säger 36-åringen.

Om Grant och Stark säger Nordqvist:

— Nu har de gjort debuten och det brukar vara lite lättare efter första matchen. Alla är nervösa och det är en del av det.

TT
/
/
USA
Senaste nytt

Luleå avgjorde mot HV 71 i förlängningen

1 timme sedan

Formstarka Linköping tog ny seger mot Malmö

1 timme sedan
Linköping är svårstoppade för tillfället. När laget mötte Malmö borta i Malmö Arena på torsdagen blev det ännu en seger. Slutresultatet 1-2 (0-1, 1-1, 0-0) innebär att Linköping nu har tre segrar i följd i SHL, efter att tidigare haft en tuff trend.

Svensken målskytt i San Joses galna vändning

1 timme sedan
San Jose vände och vann, 6–5, mot Detroit där Patrick Kane gjorde sin debut.

Jarrod Bowen och James Ward Prowse fixade West Hams vändning

1 timme sedan
Tottenham ledde med 1-0 på hemmaplan i Premier League i fotboll efter halva matchen mot West Ham. Men West Ham gjorde två mål i andra halvlek och vände underläge till seger med 2-1.

Stark andra halvlek räckte för Everton

1 timme sedan
Första halvlek var mållös i matchen mellan Everton och gästande Newcastle på Goodison Park på torsdagen. I andra halvlek var det dock Everton som var starkare och vann till slut med 3-0 i Premier League.

Tre poäng för Modo Hockey hemma mot Timrå

1 timme sedan
Hemmalaget Modo Hockey tog hem de tre poängen efter seger mot Timrå i SHL. 4-2 (2-2, 1-0, 1-0) slutade matchen på torsdagen.