Linn Grant har vunnit tre raka matcher i Solheim Cup.
Linn Grant har vunnit tre raka matcher i Solheim Cup. - Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Helt lika i Solheim Cup – tre raka för Grant

Linn Grant har vunnit tre raka matcher och bidragit starkt till Europas upphämtning. Segern som utjämnade till 8–8 lär gå till Solheim Cup-historien. Det var helt sinnessjukt, säger Grant.


Fakta: Så avslutas Solheim Cup

Söndagens tolv singelmatcher:

11.10: Linn Grant-Megan Khang.

11.22: Leona Maguire-Rose Zhang.

11.34: Charley Hull-Danielle Kang.

11.46: Anna Nordqvist-Jennifer Kupcho.

11.58: Georgia Hall-Andrea Lee.

12.10: Gemma Dryburgh-Cheyenne Knight.

12.22: Céline Boutier-Angel Yin.

12.34: Caroline Hedwall-Ally Ewing.

12.46: Madelene Sagström-Lilia Vu.

12.58: Maja Stark-Allisen Corpuz.

13.10: Carlota Ciganda-Nelly Korda.

13.22: Emily Kristine Pedersen-Lexi Thompson.

Under lördagseftermiddagens bästbollar bjöd lagen på ett spel som fick golfpubliken på Finca Cortesín att stundtals tappa hakan.

Det jublades åt birdies mest hela tiden i den spanska septembersolen. Och allra värst var kvartetten som gick i den sista matchen, den mellan Linn Grant/Carlota Ciganda och USA:s Danielle Kang/Lilia Vu.

Grant och Ciganda inledde med att göra åtta birdies på de första åtta hålen.

— Ändå var vi bara "ett upp" då. Det var sjukt kul, men samtidigt sjukt frustrerande. Alla fyra spelarna var inne i zonen och bara matade på, säger den 24-åriga debutanten.

På det 17:e hålet tog matchen slut. Det svensk-spanska paret vann med 2/1 och utjämnade till 8–8 inför söndagens singlar.

Linn Grant hade ett brett leende på läpparna när hon stod kvar på greenen och gav intervjuer efteråt.

— Jag myser. Det är skönt när man inte ens behöver gå runt och vara nervös, utan bara njuter av stunden, säger hon.

Bäst av alla

Med tre segrar på fyra matcher har hon, tillsammans med Ciganda, samlat flest poäng av alla spelare i Solheim Cup så här långt. En makalöst facit för en rookie som blev proffs så sent som för två år sedan.

Den 33-åriga spanjorskan, som har vunnit tre av tre, öste lovord över sin blågula spelpartner.

— Jag är glad att spela med Linn. Hon är en så bra spelare, väldigt bekväm och självsäker, säger Ciganda.

Hyfsat självsäker är också Linn Grant när hon blickar fram emot singelspelet, som helt kommer att avgöra om Europa för första gången lyckas vinna Solheim Cup tre gånger i rad.

— Vi vinner, spår Grant.

Senare tillägger hon:

— Samtidigt tror jag nog att USA känner sig lite hämndlystna nu, precis som vi gjorde när vi låg under med 0–4. Så vi får inte ta någonting för givet.

"Helt fantastiskt"

Det var som sagt inte bara i den sista matchen som det spelades högklassig golf. Madelene Sagström och danska Emily Kristine Pedersen var nästan lika vassa som Grant och Ciganda – och kunde också avgöra sin match mot Rose Zhang och Andrea Lee på 17:e hålet.

— Superskönt. Vi spelade helt fantastiskt i dag. Emily var en skitbra partner, vi passade väldigt bra ihop. Och Suzann (Pettersen, kaptenen) är nog riktigt nöjd nu när vi är i kapp, säger Sagström.

Efter den tunga starten med 0–4-underläge har Pettersen fått till flera lyckträffar i sina laguttagningar. Till exempel att satsa vidare på danska Pedersen, som trots en usel start i första matchen har fått fortsätta. Efter att hon gjorde en hole-in-one på fredagseftermiddagen har Pedersen varit nästan ostoppbar och hon vann båda sina matcher på lördagen.

Andra i Europas lag har det fortsatt tungt och behöver hitta nya krafter inför avgörandet. Anna Nordqvist, som dubblerar som spelare och vicekapten, har spelat tre matcher och förlorat samtliga på den 18:e greenen.

Nordqvist och Caroline Hedwall hade ledningen "två upp" efter 10 hål i bästbollen mot Angel Yin och Cheyenne Knight, men tappade greppet när amerikanskorna vann tre raka hål och sedermera matchen.

Tolv singelmatcher avslutar Solheim Cup på söndagen. Lagen behöver ytterligare 6,5 poäng för att vinna. Skulle matchen sluta 14–14 behåller Europa bucklan i egenskap av titelförsvarare.

TT
/
/
USA
Senaste nytt

Nya anklagelser mot Rubiales i Fifa-rapport

1 timme sedan

Lagkaptenen avgjorde – van Dijk sänkte Sheffield

igår 22:34
Virgil van Dijk prickar in sina flesta mål med huvudet – i 2–0-segern borta mot Premier League-jumbon Sheffield använde han fötterna.

Djurgårdens segersvit bruten

igår 21:48
Formstarka Djurgårdens segersvit stannade på fem matcher. Mora vann hemmamötet med 2–1 efter förlängning. Serieledande Brynäs tappade 3–1 till förlust med 3–4 efter straffar hemma mot Västerås.

Säsongen över för VM-guldbacken

igår 20:02
Torontos backstjärna John Klingberg, 31, tvingas operera sin skadade höft.

Colemans guldsuccé: "Helt otroligt"

igår 17:16
Michelle Coleman vann guld på 50 meter fritt på kortbane-EM i Bukarest, Rumänien.

Källström: "Otroligt spännande roll"

igår 17:12
På onsdagen utsågs den tidigare landslagsstjärnan Kim Källström till fotbollschef på Svenska fotbollförbundet (SvFF).