Caroline Hedwall jublar efter sin birdie på 16:e hålet.
Caroline Hedwall jublar efter sin birdie på 16:e hålet. - Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Hedwall efter dramat: "Kunde det sluta bättre?"

Europa behåller Solheim Cup-bucklan efter en riktig rysaravslutning. Caroline Hedwall var en av de stora hjältarna när mötet med USA slutade 14–14. En helt fantastisk känsla, säger hon.


Champagnen sprutade åt alla håll på den 17:e greenen när Europa firade att Solheim Cup blir kvar i lagets ägo. Caroline Hedwall kunde knappt tro att det var sant när hon skulle summera det som blev en av de mest dramatiska upplagorna av Solheim Cup.

— Det är en helt fantastisk känsla att vinna i lag, det är obeskrivlig glädje bara. Kunde det sluta bättre än med att Carlota (Ciganda, spanjorskan) får sätta den på 17:e? Det blev fantastisk underhållning i alla fall, säger Hedwall.

Sedan tillägger hon:

— Och nu inser jag ju att min poäng var helt nödvändig. Det är helt sjukt.

Ja, Europas titelförsvar – laget behåller bucklan i egenskap av regerande mästare – hängde på en ytterst skör tråd på eftermiddagen. Flera av singelmatcherna på Finca Cortesín svängde då på kort tid över till USA:s fördel.

Supervändning

Europa behövde ett mirakel.

Caroline Hedwall var den som utförde det.

Den 34-åriga svenskan var så gott som uträknad i matchen mot Ally Ewing, som var "tre upp" med bara sex hål kvar att spela.

Men Hedwall kröp närmare och närmare. När hon rullade i en birdie på 16:e hålet var hon i kapp. När nästa birdie kom på 17:e hade Hedwall greppet.

Den 34-åriga svenskan var rejält uppumpad och fick hemmapubliken i extas runt avslutningshålen.

— Publiken hjälper ju till. När man står där med puttern är en motivation bara att få i den för vrålet som kommer efteråt, det är skithäftigt, säger Hedwall.

När Caroline Hedwalls sensationella poäng säkrades på 18:e hålet behövde Europa ytterligare två poäng för att nå upp till 14.

Maja Stark höll undan mot Allisen Corpuz, vann med 2/1 och satte storstilad punkt på sin Solheim Cup-debut.

Sedan var det Carlota Ciganda som fick sätta in dödsstöten för USA:s försök att vinna tillbaka bucklan. Spanjorskans match mot Nelly Korda var helt jämn med tre hål kvar. Men Ciganda gjorde först en birdie på 16:e innan hennes utslag på 17:e lade sig bara en meter från koppen.

När Ciganda rullade i putten var hennes seger klar, precis som Europas 14:e poäng. Spelarna rusade in på greenen för att krama om hemmahjälten som har varit fenomenal och vunnit fyra av fyra matcher i årets Solheim Cup.

— Hon var så jävla taggad redan när veckan började, hon har bara längtat efter Solheim ända sedan det blev klart att det skulle avgöras i Spanien. Att hon får avgöra är magiskt, säger Caroline Hedwall.

"Carro är vår hjälte"

För svenskan innebar supervändningen också upprättelse efter att många i golfvärlden har ifrågasatt varför hon, rankad blott 121:a i världen, fick en plats i Europas lag.

— För mig känns det helt fantastiskt, jättehärligt. Och från att ha börjat med att ha legat under 0–4 efter första förmiddagen så är det helt otroligt att vi lyckas få ihop 14 poäng, säger Hedwall.

Kapten Suzann Pettersen var den som valde att ta ut den blågula veteranen i laget. Mitt i det europeiska jubelkaoset hyllade hon Hedwalls insats.

— "Carro" är vår hjälte i dag. Att hon kom tillbaka från underläge och att hon fick den där poängen på 18:e var enormt viktigt. Sedan tror jag bara att det är meningen, det som sker. Att allt handlar om Carlota till slut, att hon har det i sina händer. Och hon är så bra, säger den norska kaptenen.

Nästa Solheim Cup avgörs redan om ett år, på Robert Trent Jones Golf Club i Virginia. Detta för att tävlingen inte ska avgöras samma år som Ryder Cup, precis som det var innan pandemin.

TT
/
USA
Senaste nytt

Frölunda vann efter mål av David Edstrom

VfB Stuttgart tog kommandot från start mot Werder Bremen

VfB Stuttgart hade greppet från start i matchen i Bundesliga i fotboll mot Werder Bremen på lördagen. Lagets halvtidsledning utökades i andra halvlek till seger 2-0 (1-0) hemma på Mercedes Benz Arena.

Stabil seger för Modo Hockey

Modo Hockey höll nollan och vann på bortaplan mot Rögle i SHL. Matchen slutade 0-2 (0-0, 0-2, 0-0).

Sexljud störde lottning till fotbolls-EM

Mitt under Uefas lottning till fotbolls-EM i Tyskland nästa sommar började sexljud höras ut i sändningen. Jag antar att det är något slags skämt, säger Englands förbundskapten Gareth Southgate.

Seger för Växjö i toppmötet med Luleå

Växjö tog en tung seger på bortaplan mot Luleå i toppmötet i SHL på lördagen. Matchen slutade 0-2 (0-0, 0-1, 0-1).

Äntligen är förlustsviten bruten för Burnley

Matchen mellan Burnley och Sheffield United slutade 5-0 (2-0). Ett skönt trendbrott för Burnley. Laget hade före lördagens hemmamatch sex förluster i rad i Premier League i fotboll.