Ludvig Åberg knyter näven under fredagens foursomematch i Ryder Cup. Åberg och Norges Viktor Hovland tog hem sin match mot USA:s Max Homa och Brian Harman.
Ludvig Åberg knyter näven under fredagens foursomematch i Ryder Cup. Åberg och Norges Viktor Hovland tog hem sin match mot USA:s Max Homa och Brian Harman. - Foto: Christer Höglund/TT

Succé för Åberg när Europa skrev historia

Benen var skakiga i början. Sedan hittade Ludvig Åberg lugnet – och spelet. Stjärnskottet fick en drömstart på Ryder Cup när han i par med norrmannen Viktor Hovland säkrade en poäng för Europa. Det är klart att jag var nervös. Jag har varit nervös länge nu, säger Åberg.


Fakta: Fredagens foursomematcher

Jon Rahm/Tyrell Hatton–Schotte Scheffler/Sam Burns – Europa vann 4/3

Viktor Hovland/Ludvig Åberg–Max Homa/Brian Harman – Europa vann 4/3

Shane Lowry/Sepp Straka–Rickie Fowler/Collin Moriakwa – Europa vann 2/1

Rory McIlroy/Tommy Fleetwood–Xander Schauffele/Patrick Cantlay – Europa vann 2/1

Hela Europas lag fick en flygande start på årets Ryder Cup i golf. Europeiska segrar i alla de fyra inledande foursomematcherna är historiskt, det har aldrig tidigare hänt.

Och det var Ludvig Åberg och Viktor Hovland som satte tonen. Eller snarare: norrmannens sagolika chipp som gav ledning redan på första hålet.

På första tee stod irländaren Shane Lowry, del av nästa foursomekvartett, och bröt omedelbart ett löfte till sig själv.

— Jag hade bestämt mig för att hålla mig lugn i dag. Sedan såg jag Viktor på storbildsskärmen, och så chippade han in den – så jag tappade det helt. Det är det som Ryder Cup gör med mig, det är en speciell tävling, säger Lowry, som bärgade en av Europas fyra poäng tillsammans med österrikaren Sepp Straka.

Flera avgörande puttar

För Ludvig Åberg var det också skönt att se Hovland leverera. Den 23-årige svensken kunde inte ha önskat sig en bättre partner i sin första Ryder Cup-match.

— Man blir trygg när man får spela tillsammans med en av världens bästa spelare. Jag tycker att vi båda spelade bra stundtals. Vi höll känslorna i styr och hade kul på golfbanan.

När väl det första nervdallret hade lagt sig började Åberg också visa varför Europas kapten Luke Donald tog ut honom. Några mäktiga utslag från tee kombinerades med flera viktiga puttar, varav tre var helt avgörande på respektive hål.

Den sista kom på 14:e, vilket gav tre håls ledning för Åberg och Hovland mot amerikanerna Max Homa och Brian Harman.

När de sedan delade 15:e var saken klar och den månghövdade publiken på Marco Simone Golf & Country Club utanför Rom blev vild.

En ny upplevelse för svensken, som inte varit proffs mer än några månader.

— Det är svårt att beskriva. Oavsett hur mycket man pratar om det och tränar på det och försöker förbereda sig … det är så annorlunda mot det som vi vanligtvis gör. Det är väldigt roligt och förhoppningsvis kan vi få dem att hurra lite fler gånger under den här helgen, säger Åberg.

Ovanliga segergester

Folkfesten på Ryder Cup går närmast att likna vid en fotbollsarena, säger Åberg. Stämningen gör något med honom.

— Jag brukar inte göra "fistbumps" så ofta när jag spelar golf, men det är något som dras ur en när man spelar sådana här tävlingar. När man känner allt stöd på läktaren.

Den norske storstjärnan Viktor Hovland visar samtidigt upp en strålande form just nu. Men efter segern i foursome valde han att rikta hyllningarna mot sin mer orutinerade spelpartner.

— Han kan stå upp mot vem som helst i hela världen, det vet vi alla och vi tror på det, säger Hovland.

Övriga segrar

För Åberg blev det bara en match på fredagen. Medan Hovland gavs förnyat förtroende i eftermiddagens bästbollar fick svensken vila.

TT: Har du fått några antydningar om vad som väntar i morgon?

— Nej, egentligen inte. Vi får se vad kaptenen säger. Jag kommer att vara redo vad han än vill att jag ska göra. Och sedan spela så bra golf som möjligt, säger Ludvig Åberg.

Spelet pågår.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!