Tove Alexandersson. Arkivbild.
Tove Alexandersson. Arkivbild. - Foto: Adam Ihse/TT

Stjärnans oro: "Svårt bland allt folk och bilar"

Jäktade stadsbor och trafikerade gator – det är några av Tove Alexanderssons hinder när hon ska försöka ta hem både sprint-EM och världscupen i Italien. Det är inte helt optimalt, säger orienteringsstjärnan.


Fakta: Sprint-EM i Italien

När:

Onsdag 4 oktober: Individuell sprint i Verona

Fredag 6 oktober: Sprintstafett i Soave

Söndag 8 oktober: Knockoutsprint i Vicenza

Svenska laget:

Damer: Tove Alexandersson, Emma Bjessmo, Sara Hagström, Tilda Johansson, Hanna Lundberg, Karolin Ohlsson, Lina Strand, Josefin Tjernlund, Vilma von Krusenstierna, Tilda Östberg.

Herrar: Oskar Andrén, Max Peter Bejmer, Gustav Bergman, Jonatan Gustafsson, Axel Granqvist, August Mollén, Martin Regborn, Emil Svensk, Isac von Krusenstierna.

SVT sänder.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel datum för tävlingarna. Rätt är onsdag, fredag och söndag.

Totalsegern i världscupen har Tove Alexandersson som i en liten ask. Inför finalen, som kombineras med sprint-EM i Italien, leder hon med 130 poängs marginal före landsmaninnan Sara Hagström.

EM inleds med individuell sprint och springs i smala gränder och parker i äldre italienska städer. Något som oroar Alexandersson.

— Det är svårt när det är mycket folk och bilar. Det är inte helt optimalt att springa i full fart där. Det är också mycket svårare att förbereda sig för och träna på.

Alexandersson föredrar att tävla i skogen. "Det är där jag är som bäst", menar hon. I EM deltar Alexandersson även i knockoutsprinten.

— Där springer man flera gånger i heat i stället för enskilt. Det är ganska annorlunda med fler taktikmoment där man kan dra nytta av varandra. Fast det är också många saker man inte kan påverka.

Skulle Alexandersson springa hem världscupen blir det hennes nionde raka totalseger. Men det är ingenting hon vill tänka på.

— Jag tar ett lopp i taget. När jag springer ska jag inte fokusera på det utan jag har annat i tankarna.

TT
/
SVT
Senaste nytt

Simstjärnan döms – stormade Kapitolium

Jämtland tog hem segern mot Nässjö på hemmaplan

Jämtland vann matchen hemma mot Nässjö i Svenska Basketligan herr på fredagen. 103-87 (28-19, 20-26, 31-23, 24-19) slutade matchen.

Nybro segrade mot AIK i förlängningen

Det blev en riktigt tajt match när AIK tog emot Nybro i Hockeyallsvenskan. Matchen avgjordes först i förlängningen där bortalaget var starkast, och segerresultatet blev därmed 4-3 (3-0, 0-1, 0-2, 1-0). Hugo Fransson blev matchhjälte för Nybro med sitt mål i förlängningen.

Almtuna segrade mot Björklöven i förlängningen

Det var lika efter 60 minuter, men i förlängningen kunde till slut Almtuna avgöra den jämna matchen hemma mot Björklöven i Hockeyallsvenskan. Slutresultatet blev 6-5 (2-0, 2-3, 1-2, 1-0). Alexander Ljungkrantz blev matchhjälte för Almtuna med sitt mål blott 31 sekunder in i förlängningen.

Kryss på övertid för Frillesås mot Rättvik efter Klangs mål

På övertid slog August Klang till och gjorde 2-2 och räddade en poäng för Frillesås i mötet med Rättvik i Elitserien herr i bandy på Sjöaremossen. Bortalaget hade ledningen med 1-2 i slutet av matchen, men Klangs fullträff för Frillesås gjorde att matchen på fredagen slutade oavgjort.

Motala segrare hemma mot Broberg/Söderhamn

Motala besegrade Broberg/Söderhamn på hemmaplan i fredagens match i Elitserien herr i bandy. 4-3 (2-1) slutade matchen.