Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.
Karl-Erik Nilsson. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

RF:s styrelsemöte: Information från Nilsson

Riksidrottsförbundets extrainsatta digitala styrelsemöte var snabbt avklarat. På agendan fanns en punkt: Information från ordförande Karl-Erik Nilsson. "Nästa möte är på fredag", skriver RF:s pressansvariga Anna Setzman till TT.


RF:s ordförande Karl-Erik Nilsson har fått hård kritik sedan det avslöjats att han, i sin roll som medlem av Europeiska fotbollsförbundet Uefas exekutiva kommitté, röstat för ett återinförande av ryska landslag i U17-EM – tvärt emot svensk idrotts linje.

Nilsson hävdar att Uefa inte fattat ett beslut i frågan.

— Det är ett uppdrag till Uefa-administrationen att analysera möjligheterna. Dels måste man titta över säkerhetsfrågorna, dels måste man naturligtvis också analysera om det är någon som vill spela. Många länder – inklusive Sverige – har beslut på att man inte ska möta ryska lag, sade han i en intervju med TT i måndags.

Väcker frågor

Men presskommunikéer från förbundet talar om motsatsen. Där framgår det att Uefa fattat beslutet att släppa in ryska ungdomslag.

Nilssons uttalanden väcker frågor om hans lämplighet att leda Riksidrottsförbundet samtidigt som han sitter i Uefas exekutiva kommitté.

Nilsson har kallat samtliga specialförbund till ett digitalt möte på fredag för att förklara sig.

På tisdagskvällen kallades RF:s styrelse till ett extrainsatt digitalt möte.

På agendan fanns en punkt: Information från Nilsson.

"Riksidrottsstyrelsen har i dag haft möte där Karl-Erik som ordförande informerat om nuläget", skriver RF:s pressansvariga Anna Setzman till TT.

"Nästa möte är på fredag som planerat."

Socialministern Jakob Forssmed (KD) menar att Nilssons agerande i Rysslandsfrågan "framstår som anmärkningsvärt".

"Min uppfattning är att den svenska idrottsrörelsen på ett föredömligt sätt hållit en tydlig och enad linje kring att inte öppna tävlingar för ryska och belarusiska idrottare. Därför blev jag förvånad, och agerandet framstår som anmärkningsvärt. Att öppna för ryska och belarusiska tävlanden riskerar att normalisera Rysslands brutala anfallskrig i ett läge när ingenting har förändrats på marken", skrev Forssmed till TV4:s Fotbollskanalen.

"Olycklig"

Svenska fotbollförbundets ordförande, Fredrik Reinfeldt:

"Hela situationen känns olycklig och det är viktigt att få klarhet. Vår uppfattning är fortsatt tydlig: Vi vill inte att ryska landslag – varken ungdomar eller seniorer – ska tillåtas delta i internationella tävlingar", säger han i ett uttalande.

TT
/
Senaste nytt

Nya anklagelser mot Rubiales i Fifa-rapport

2 timmar sedan

Lagkaptenen avgjorde – van Dijk sänkte Sheffield

igår 22:34
Virgil van Dijk prickar in sina flesta mål med huvudet – i 2–0-segern borta mot Premier League-jumbon Sheffield använde han fötterna.

Djurgårdens segersvit bruten

igår 21:48
Formstarka Djurgårdens segersvit stannade på fem matcher. Mora vann hemmamötet med 2–1 efter förlängning. Serieledande Brynäs tappade 3–1 till förlust med 3–4 efter straffar hemma mot Västerås.

Säsongen över för VM-guldbacken

igår 20:02
Torontos backstjärna John Klingberg, 31, tvingas operera sin skadade höft.

Colemans guldsuccé: "Helt otroligt"

igår 17:16
Michelle Coleman vann guld på 50 meter fritt på kortbane-EM i Bukarest, Rumänien.

Källström: "Otroligt spännande roll"

igår 17:12
På onsdagen utsågs den tidigare landslagsstjärnan Kim Källström till fotbollschef på Svenska fotbollförbundet (SvFF).