Marcus Sylvegård och hans Tre Kronor studsade tillbaka i Karjalaturneringen och besegrade Schweiz. Arkivbild - Foto: Mikael Fritzon/TT

Svensk seger – revansch för Lindbom

Utspelade i torsdags efter en fiaskostart – nu kom Tre Kronors revansch. Schweiz besegrades i Karjalaturneringen med 4–3 och målvakten Carl Lindbom, utbytt mot Tjeckien, räddade 27 av 30 skott.

Det var ett Tre Kronor med ett helt annat fokus mot Schweiz i Tammerfors. Åtminstone i början.

Carl Lindbom, Färjestads 20-årige succémålvakt, fick chansen till revansch efter att ha blivit utbytt efter en kvart och fyra insläppta mål mot Tjeckien i 2–5-förlusten i torsdags.

Den här gången hade han ett lag framför sig.

Ett lag som inte spred felpass i egen zon och som inte stod och tittade på – utan som spelade på riktigt.

Dubbelt upp

Utdelningen kom dubbelt upp i slutet av första perioden.

Först skickade Luleås pånyttfödde veteran Mario Kempe in 1–0 i numerärt överläge efter en magisk framspelning från Marcus Sylvegård.

Sedan gjorde Frölundas Max Friberg 2–0 när schweiziske målvakten Sandro Aeschlimann strulade med pucken och avväpnades av SHL:s målkung Oscar Eklind.

Jesper Frödén gjorde 3–0 på ett direktskott i inledningen av andra perioden, men sedan avtog den svenska offensiven.

Räddning på mållinjen

Lindbom fick rada upp räddningar och hjälptes av Max Friberg som räddade en retur på mållinjen.

Innan andra perioden var över kunde Calvin Thurkauf överlista Färjestadsmålvakten. Schweiz vann skotten med 14–4 i mittperioden.

Schweiz reducerade ytterligare i tredje perioden och gjorde matchen jämn. Sverige drabbades av två utvisningar i tät följd och i spel fem mot tre kunde Sven Andrighetto göra mål bakom en chanslös Lindbom.

Svenskarna slog dock snabbt tillbaka. Oscar Lindberg gjorde 4–2 efter ett mönsteranfall bara drygt två minuter senare.

Men Tre Kronor fortsatte att dra på sig utvisningar och Tanner Richard reducerade i powerplay med drygt fem minuter kvar.

Sam Hallams lag lyfte sig jämfört med tjeckmatchen, Carl Lindbom fick visa vilken klass han håller och framåt noterades Mario Kempe för ett mål och en assist och Marcus Sylvegård för två assist.

Sverige avslutar Karjalaturneringen mot Finland på söndagen.