Häcken jagade SM-guld på Bravida arena.
Häcken jagade SM-guld på Bravida arena. - Foto: Adam Ihse/TT

Häcken missar SM-guld – trots storseger

Det blir inget historiskt första SM-guld på damsidan till BK Häcken. Häcken besegrade Piteå med 4–0, men föll på sämre målskillnad i en högdramatisk sista omgång.

Den damallsvenska guldstriden hade på förhand alla ingredienser för att bli en spännande historia. Tre mål var allt som skiljde Hammarby och Häcken åt när båda stod på 56 poäng.

Där bakom lurade Linköping på 55 poäng. Dramatiskt blev det också trots att Hammarby tidigt kopplade ett grepp om SM-guldet i matchen mot Norrköping.

För Häcken tog också ledningen i den parallella matchen på Hisingen och gick till paus med 1–0-ledning.

— Vi har mycket boll men vi vill gärna att vi ska komma till fler målchanser i andra halvlek, sade Häckens Anna Sandberg till Viaplay i pausen.

Två snabba mål

Där och då behövde Häcken göra minst fyra mål för att gå om Hammarby. Tränaren Mak Lind bytte till den andra halvleken in anfallsstjärnan Rosa Kafaji, som är lagets bästa målskytt och som inledde på bänken.

Kafaji var sedan den som på straff sköt in 4–0 till Häcken efter att lagkamraten Aisha Masaka gjort två snabba mål efter paus.

Med SM-guldet inom räckhåll och inget att förlora tryckte Häcken på för ytterligare mål – påhejat av en sjungande hemmapublik på Bravida arena.

Piteå var i sin tur skakat och det försvar som uppträtt så disciplinerat i den första halvleken var nu skakat. 5–0 kändes som en tidsfråga, där och då.

Tredje andraplatsen

Men Hammarbys försprång visade sig vara ointagligt för Häcken som till slut vann med 4–0.

Efter att även ha slutat tvåa i tabellen 2021 och 2022 var andraplatsen lagets tredje på lika många år.

Inget SM-guld blir det heller till Linköping, som senast vann damallsvenskan 2017. Laget slutar trea.