Cristinado Ronaldo. Arkivbild.
Cristinado Ronaldo. Arkivbild. - Foto: Armin Durgut/AP/TT

Ronaldo miljardstäms för kryptoreklam

Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo stäms på drygt en miljard dollar för att ha marknadsfört kryptobörsen Binance, rapporterar BBC.


Enligt stämningsansökan, som är en grupptalan där flera personer gått samman, ska Ronaldos reklam ha lockat människor att göra investeringar som i slutänden blivit förlustaffärer.

Binance lanserade i november förra året en kollektion med NFT:er – digitala äkthetsbevis – i samarbete med den 38-årige portugisen, som själv uppgav att kollektionen var en belöning till fansen "för allt stöd genom åren".

Den billigaste av dessa NFT:er kostade 77 dollar – ett år senare har värdet sjunkit till cirka en dollar.

Personerna bakom stämningen pekar bland annat på att Ronaldos marknadsföring ska ha lett till "en 500-procentig ökning" i antalet sökningar på internet efter Binance. De menar också att fotbollsstjärnan var skyldig att uppge hur mycket ha fått betalt för reklamen, vilket han inte gjort.

Hur Ronaldo ställer sig till anklagelserna är oklart.

Binance gjorde entré på kryptomarknaden 2017 där man sedan dess haft en stark position. På senare tid har man dock hamnat i blåsväder och anklagats för att ha försökt kringgå regelverk och misskött kunders tillgångar.

Tidigare i november erkände sig Changpeng Zhao, vd för kryptobörsen, skyldig till penningtvättsbrott. Dessutom ingick bolaget en uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet – som innebar böter på 4,3 miljarder dollar, motsvarande cirka 45 miljarder kronor.

TT
/
/
Senaste nytt

Topplopp av Elvira Öberg – tvåa i "Kollen"

Svenskorna långt från VM-medalj: "Frustrerande"

Det blev inga svenska framgångar i finalen i kulstötning i inne-VM i friidrott i Glasgow. Varken Fanny Roos och Axelina Johansson var nära att ta medalj.

Guide: Allt du behöver veta inför F1-premiären

Formel 1 är tillbaka för en ny säsong. Kan någon stoppa Max Verstappens jakt på fjärde raka världsmästerskapstitel? Här är allt du behöver veta inför helgens premiär.

Salmings VM-konkurrent svårt skadad: "Skandal faktiskt"

1 timme sedan
Medaljfavoriten María Vicente föll ihop i höjdhoppet i damernas femkamp i inne-VM i Glasgow. Då tog det lång tid innan stjärnan fick hjälp. Det är en skandal faktiskt. Det kan förlänga rehabiliteringen med veckor eller månader, säger förbundskaptenen Kajsa Bergqvist till Aftonbladet.

Tomasson: "Vill skapa ett lag som dominerar"

1 timme sedan
Jon Dahl Tomasson har sin vision klar för sig. Sveriges nye förbundskapten ska göra herrlandslaget till en internationell kraft att räkna med igen. Jag vill skapa ett lag som dominerar, säger den 47-årige dansken.

Poromaa sjuk – har åkt hem till Sverige

2 timmar sedan
Svenska skidstjärnan William Poromaa har blivit sjuk och missar helgens världscuptävlingar i Lahtis i Finland.