Frida Karlsson i Östersund inför helgens världscuptävlingar.
Frida Karlsson i Östersund inför helgens världscuptävlingar. - Foto: Anders Wiklund/TT

Frida Karlsson: "Har byggt mer styrka"

Frida Karlsson har blivit starkare. Det ska ge längdstjärnan fler sprintframgångar och möjligheter till en efterlängtad seger i totalcupen. Styrkan har gett bra utfall i sprint, säger hon inför hemmasprinten i Östersund.


Covid-19 drabbade flera i det svenska landslaget, däribland Frida Karlsson, förra veckan. Därför är den en oerhört tävlingssugen Östersundsbo som nu ska få visa hemmapubliken vad hon kan.

— Jag försökte tänka att det var skönt att få sjukavbrottet så tidigt ändå. Det var milda symptom och när jag testade positivt så blev jag väldigt chockad. Det är aldrig kul att få ett hack i tävling och träningen. Så nu är jag sugen på att få köra, säger längdstjärnan.

Favorit i världscupen

Hon är en av förhandsfavoriterna till vinsten i den totala världscupen. För att lyckas med det är sprintdistansen en nyckel som måste fungera. Och det är något hon lagt mer fokus på.

— Jag har byggt mer styrka i år, försökt få en starkare grund. Det har gjort mycket för min sprintkapacitet, men det känns också som det gör mycket för övriga delarna.

Ebba Andersson, den stora utmanaren till totalcupen, säger också att hon blivit starkare. Och Karlsson ser att trenden är tydlig.

— Utvecklingen går dit, man åker mer på styrka, teknik och kraft. Förut kunde man gå mer på råkapaciteten. Jag har jobbat med hela kedjan, mycket i gymmet men också att kunna ha en överfart i kroppen när jag åker skidor. Det är det man vill åt.

"Snabbare banor"

Varje stavtag ska ”ränta lite mer”, som hon säger. Och kommer stakningen ta henne fram fortare kommer hon också vara ännu högre i resultatlistorna. Speciellt i sprint, något hon visade i redan i finska Ruka där hon blev fyra.

— Det är snabbare banor, vi har bättre material. Hela utvecklingen går mot att vi också måste vara starkare och snabbare.

— Jag har haft ett jättebra träningsår och bra kontinuitet, fram tills nu då. Så då ska man ju gå framåt också, vilket det känns att jag gjort.

I ett så starkt damlag i sprint är det förstås ett första steg att bara bli uttagen. Nu på hemmaplan får Sverige tio platser men annars är det bara sex.

— Efter Ruka tycker jag att jag förtjänar en plats bland de sex också.

Och någon stress över att ha missat viktiga poäng i totalcupskampen har hon inte ännu.

— Det är typ 24 individuella lopp kvar. Så man hinner samla några poäng då med om det går bra. Det gäller att vara här och nu och inte sväva iväg.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Orken tog slut: "Bittert så klart"

1 timme sedan

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

2 timmar sedan
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

3 timmar sedan
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

igår 20:58
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

igår 20:36
Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.