Sverige jublar efter segern mot Kamerun.
Sverige jublar efter segern mot Kamerun. - Foto: Adam Ihse/TT

Efter lottningsdebatten – öppnar för ändring

Diskussionerna om hur lottningen av handbolls-VM gick till går vidare. Norges förbund vill ta frågan vidare till det Internationella handbollsförbundet IHF – och de är öppna att prata om en förändring.


Det har talat om att lottningen av handbolls-VM är riggad. Historiskt sett har värdnationer av mästerskap haft stort inflytande över lottningarna, men enligt Aftonbladet valde Sverige, Danmark och Norge den här gången att placera sig själva samt fem andra lag i var sin grupp redan innan lottningen av det pågående VM-slutspelet.

Och det har lett till kritik. Skarpa röster menar att värdnationerna har skapat sig själva en lättare väg till semifinal, medan andra säger att så inte är fallet.

Norge tar frågan vidare

Nu vill Norges handbollsförbunds ordförande Kåre Geir Lio att det internationella förbundet IHF ska ta upp frågan om påverkan av lottningen inför framtida mästerskap.

— Vi kommer att ta ett initiativ hos IHF för att få till en genomgång av hur lagen fördelas i mästerskapsgrupper. Nu måste det här mästerskapet få ha sin gång, men vi kommer att följa upp med IHF efter nyår, säger han.

IHF positivt

TT har varit i kontakt med Anna Rapp, som sitter i IHF:s exekutiva kommitté. Hon har inte nåtts av någon kritik, men säger att hon och IHF är öppen för att diskutera en förändring av det nuvarande systemet.

— Om någon vill se en förändring är det bara att komma med ett förslag så kommer vi att titta på det, säger hon.

Och ett konkret förslag på en förändring tycks vara på väg att komma från det norska förbundet.

— Vi är villiga att lägga fram ett förslag om det krävs, säger Lio och fortsätter:

— För oss är det viktigaste att så många som möjligt ska får bästa förutsättningar att utvecklas. Lika viktigt är det att idrotten har en rättvis, ordnad och öppen struktur.

TT
/
/
Senaste nytt

Markerade mot supportrarna efter rasismen

Världsrekord av Bol – Warholm missade guldet

1 timme sedan
Två veckor. Längre stod sig inte damernas världsrekord inomhus på 400 meter. Femke Bol kapade sitt eget rekord med sju hundradelar när hon tog VM-guldet i Glasgow.

Johaug om VM-comeback: "Jag vill och hoppas"

1 timme sedan
Den norska skidikonen Therese Johaug har tidigare öppnat för en comeback till hemma-VM i Trondheim 2025. På söndagen tävlar 35-åringen för första gången på nästan två år i det 17 kilometer långa loppet Engadin Frauenlauf i Schweiz

Ryske storstjärnan uppsatt för transfer

2 timmar sedan
NHL-klubben Washington sätter upp sin ryska storstjärna Jevgenij Kuznetsov, 31, på transferlistan (waivers). Det sker bara timmar efter att forwarden fått klartecken för att börja träna igen efter tidigare att ha ingått i ligans och spelarfackets stödprogram, som hjälper spelare med olika problem som inte är direkt kopplade till ishockeyn.

Edsbyns skräll – slog mästarlaget i första semin

idag 19:06
I år avgörs SM-finalen i bandy i Västerås, men frågan är om hemmalaget når dit. Det regerande mästarlaget Västerås SK förlorade nämligen den första semifinalmatchen hemma mot Edsbyn med 4–5.

Duplantis om duellen med Warholm: "Den blir av"

idag 18:56
Världens bäste stavhoppare mot världens främste häcklöpare på 400 meter – vem är snabbast på 100 meter? Armand "Mondo" Duplantis väcker nytt liv i planerna på att möta norrmannen Karsten Warholm i en duell. Den kommer att bli av. Jag vill det, Karsten vill det. Frågan är bara när och var, säger han.