Ida Zetterström är Europamästare i dragracing i klassen Top Fuel.
Ida Zetterström är Europamästare i dragracing i klassen Top Fuel. - Foto: Pressbild & SVT

Ida Zetterström är världens snabbaste kvinna på motorcykel

Ida Zetterström är europamästare i dragracing och har över 200 000 följare på Instagram. Nyheter24 har samlat det som googlas mest om den svenska motorstjärnan.


Ida Zetterström började köra Junior Dragster när hon var åtta år gammal, och sedan dess har karriären rullat på. 

Här är allt du vill veta om den svenska motorstjärnan som nu satsar hårt på att lyckas i dragracingens hemland USA.

Här kan du läsa om William Nylanders vilda festkväll med Börje Salming: "Körde hela natten"

Ida Zetterström familj: Pappa Richard Zetterström 

Ida Zetterström ärvde sitt motorintresse från pappa Richard Zetterström, som jobbar med racingbilar. Under hennes uppväxt tävlade han själv och var även så kallad crew chief för flera förare och team som körde dragracing, enligt hennes egen sajt idazetterstom.com.

Ida Zetterström pojkvän – har hon sambo?

Ida Zetterström är tillsammans med två år äldre pojkvännen Kim Hilander, och paret bor tillsammans.

Det är också sambon som bygger alla motorer och håller koll på det tekniska åt Ida Zetterström.

Ida Zetterström tävlar i Top Fuel.

Var bor Ida Zetterström?

Ida Zetterström bor i Jomala på Åland, men i december 2023 berättade racingföraren att hon ska flytta till USA, närmare bestämt Brownsburg i Indiana, vilket Ålands Radio rapporterat om. 

Ida Zetterström ålder – hur gammal är hon?

Ida Zetterström är född den 2 maj 1994, och fyller 30 år under våren 2024.

Ida Zetterström dragracing

Ida Zetterström tävlar i dragracing i klassen Top Fuel Dragster, där män och kvinnor tävlar mot varandra.

– När vi drar på oss hjälmen och hoppar in i bilen eller på motorcykeln är det samma regler och förutsättningar för alla, har hon tidigare sagt i en intervju med i finska Yle.

I början av karriären var det lika många tjejer som killar som körde, men när hon blev äldre och började tävla i Super Street Bike var det i princip bara män som körde.

– Att jag var tjej var mer unikt och gjorde att jag hade allas ögon på mig. Inget konstigt med det, men när man kör i en ny klass skulle man gärna smälta in lite diskret tills man lärt sig allt. Men det kunde jag bara glömma, har hon tidigare sagt i Yle.

2023 avslutade hon säsongen som Europamästare i Top Fuel, och under 2024 kommer hon att börja köra dragracing i USA för JCM-Racing.

– Detta är en dröm som går i uppfyllelse efter att ha jobbat målmedvetet i ett antal år. Jag är mycket tacksam för att Joe Maynard och JCM-Racing ger mig den här möjligheten, har Ida Zetterström tidigare sagt på en presskonferens.

Ida Zetterström världsrekord

År 2020 blev hon världens snabbaste kvinna på motorcykel när hon körde 346,9 kilometer i timmen på en 400 meter lång sträcka. 

– Visst, det lockar till läsning, och det är ju sant. Men mitt mål är trots allt att vara snabbast av alla, har hon sagt till Yle.

Har Ida Zetterström Instagram?

Ida Zetterström har över 200 000 följare på Instagram, där hon delar med sig av livet som dragracingförare. Du hittar henne under namnet @dragsterfia.

Ida Zetterström sommarprat

Ida Zetterström har sommarpratat i radioprogrammet Vegas sommarpratare i YLE, vilket kan jämföras med Sveriges Radios Sommarprat. Här kan du lyssna på Ida Zetterströms sommarprat.

Här kan du läsa allt om Daniel Ståhl: Flickvännen Fanny Roos, vikten och VM.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!