Häckens tränare Mak Lind.
Häckens tränare Mak Lind. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter succéhöst – Häcken kan säkra CL-kvart

En kvartsfinalplats kan säkras. Då har Häcken identifierat svagheterna som ska sänka storlaget Chelsea. Men skulle jag säga exakt vilka före matchen vore jag knäpp, säger tränaren Mak Lind inför onsdagens Champions League-möte.


Efter en bitter andraplats i damallsvenskan har Häcken stått för en succéartad höst på fotbollens största europeiska klubblagsscen.

Med sju inspelade poäng toppar svenskorna gruppen före Chelsea, Paris FC och Real Madrid.

— Jag tänkte kanske inte att vi skulle leda gruppen efter hälften av matcherna, säger målvakten Jennifer Falk på en pressträff dagen innan matchen.

— Men vi gör det välförtjänt.

Vill anfalla

Redan på onsdag kan en plats i vårens kvartsfinalspel bokas. Men då måste Häcken vinna mot ett stjärnspäckat Chelsea som kommer på besök till Hisingen – ett lag svenskorna med nöd och näppe klarade oavgjort mot för en vecka sedan.

— Det som är bra med att spela dubbelmöten är att man lär känna varandras styrkor och svagheter och poängen på bortaplan stärker vårt självförtroende, säger Mak Lind.

Då, i London, handlade det om att kriga till sig en pinne. Nu handlar det snarare om att våga gå framåt.

— Försvara sig till segrar kan man göra men att gå in med samma "mindset" nu känns inte jätteintressant. Vi vill göra mål och utnyttja motståndet, säger Lind.

"De är inte omänskliga"

I Chelsea spelar stjärnor som Sam Kerr, Lauren James, Johanna Rytting Kaneryd och målvakten Zecira Musovic. För Häckens del saknas alltjämt skadade Elin Rubensson.

Enligt tränaren Mak Lind finns en tydlig plan för hur Häcken ska såra Londonlaget, som i fjol nådde semifinal i Champions League. Exakt hur det ska gå till vill Lind inte gå in på.

Däremot avslöjar han att Häckens ledare identifierat ett flertal detaljer han tror kan bli matchavgörande.

— De är inte omänskliga. Men när motståndet är på en hög nivå internationellt måste du vara klok med var ytorna finns och det är en av detaljerna vi har tacklat de här dagarna. Det finns svagheter som går att utnyttja, säger Mak Lind.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!