Det går tungt för Ebba Andersson i Tour de Ski.
Det går tungt för Ebba Andersson i Tour de Ski. - Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Svensk mardröm i Tour de Ski: Ingen nära pallen

Nyårsafton och 10 kilometer klassiskt i Tour de Ski. Då stod finländskan Kerttu Niskanen högst upp på pallen. Svenskorna? De var långt borta från tätstriden. Bäst var Linn Svahn med en niondeplats.


I premiärsprinten i Toblach blev det dubbelt svenskt i topp.

Under söndagens 10 km klassiskt blev det däremot inga svenska pallplatser.

Det var inte ens nära.

Bästa svenska var något överraskande lördagens sprintsegrare Linn Svahn som slutade nia. Det var det enda blågula topp 10-inslaget. Svahn ligger nu trea i tourställningen.

— Jag tycker egentligen det känns helt okej. Kanske lite förvånad över att man är så långt efter. Det var inget dåligt lopp men som laginsats är det på minus, säger hon i Viaplay.

Frida Karlsson var näst bästa svenska med en elfteplats.

— Det var ett sämre resultat än jag hoppats på. Jag hade ändå en ganska bra känsla i kroppen så jag hade siktat högre, säger hon i Viaplay.

Tungt för Andersson

Vann gjorde finländskan Kerttu Niskanen före Victoria Carl (Tyskland) och Jessie Diggins (USA).

För Ebba Andersson fortsätter den tunga Tour de Ski-starten. Efter att ha misslyckats att ta sig vidare från sprintkvalet blev hon inte bättre än 13:e snabbaste åkare.

— Det var längesedan jag upplevde en så jobbig tiokilometare. Jag hade verkligen noll återhämtning där uppe och nådde mitt maximala tak väldigt tidigt så det var slitsamt, säger Andersson i Viaplay.

Jonna Sundling blev tolva, Emma Ribom (14) och Moa Ilar (15).

Om det var materialet som strulade för svenskorna?

— Det är för tidigt att säga men vi får analysera och se vad vi kommer fram till, säger vallachefen Anders Svanebo i Viaplay.

Damtränaren Stefan Thomson verkar mer säker på sin sak.

— Känslan är att materialet inte är som det ska. Vi tappar på samma delar, delar som tjejerna ska vara bra på så det stärker väl känslan, säger han i Viaplay.

"Inte vår dag"

Både favorittippade Andersson och regerande Tour de Ski-mästaren Karlsson har haft stökiga säsongsinledningar som störts av sjukdomar.

— Jag får hoppas att det är de här tuffa körningarna som min kropp behöver för att vakna till liv, för den här nivån är jag inte jättesugen att åka runt på, säger Ebba Andersson.

— Det var väl inte riktigt vår dag i dag så det är bara att ladda om, säger Frida Karlsson.

På nyårsdagen väntar 20 km jaktstart.

Frida Karlsson har inte lyckats upprepa fjolårets bravader så här långt.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!