Ebba Andersson. Arkivbild.
Ebba Andersson. Arkivbild. - Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Stjärnan bryter touren efter covidsjukdomen

Ebba Andersson bryter Tour de Ski. Det meddelar den svenska längdstjärnan, enligt flera medier. Min tour är avslutad, säger hon på en pressträff.


Ebba Andersson har haft en bra start på värdscupsäsongen med tre segrar och ytterligare två pallplatser.

Men inför Tour de Ski testade 26-åringen positivt för covid-19 och det var länge osäkert om hon skulle starta. Anderssons symtom var milda och hon valde trots allt att köra touren. Men det är tydligt att sjukdomen har satt sina spår.

Hon misslyckades med att ta sig vidare från sprintkvalet, följde upp med 13:e plats på tio kilometer klassiskt och under måndagens jaktstart var hon hela två minuter efter segraren Jessie Diggins.

Risken för formsvacka

Inför onsdagens sprint i fristil väljer Andersson att bryta touren.

— Det är den här covidsjukdomen som ställer till det. Jag känner väl att jag kanske är lite för rädd för de konsekvenser som kan bli och vad jag i så fall behöver sopa upp efter den här touren, säger Andersson i en intervju med medier under tisdagen, som Viaplay publicerat på sociala medier.

Den förre landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson menar att en covidsjukdom kan ha stora konsekvenser för åkarens fortsatta säsong.

— För våra elitidrottare får en liten påverkan väldigt stora konsekvenser om du sätter det i ett tävlingsperspektiv. Även om infektionen är utläkt men man går på för tidigt, speciellt tävlar för tidigt, blir risken sannolikt något högre att man kan få en lång formsvacka efteråt, sade han inför Tour de Ski till TT.

Norska stjärnan bryter

Andersson, som missade även fjolårets Tour de Ski på grund av covid, bryter touren som 14:e åkare i sammandraget, precis över två minuter bakom ledande Diggins. Linn Svahn och Jonna Sundling delar tredjeplatsen i totalen, båda är 48 sekunder efter Diggins.

Under tisdagen meddelade även norskan Kristine Stavås Skistad att hon bryter touren. Norskan kommer dock att delta i onsdagens sprint i Davos, men flyger hem direkt efter.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!