Luke Littler i samband med semifinalen mot Scott Williams i dart-VM som avgörs i London. Arkivbild.
Luke Littler i samband med semifinalen mot Scott Williams i dart-VM som avgörs i London. Arkivbild. - Foto: Kin Cheung/AP/TT

16-åring i VM-final: Kebab och miljoner på spel

16-årige Luke Littler är framme i final i dart-VM. Vägen dit har kantats av hyllningar, snabbmat – och djupa tvivel om hans ålder. Nu är fenomenet ett steg från en historisk titel, 6,5 miljoner kronor – och gratis kebab livet ut.


Han har kallats pilkastningens Wayne Rooney. Dels med hänvisning till att de båda slog igenom som 16-åringar. Men också för att många anser att han, likt fotbollsstjärnan vid samma ålder, ser ut som en fullvuxen man.

Det har gått så långt att Littlers födelseattest, som intygar födelsedatumet 21 januari 2007, sprids på nätet. Själv verkar han ta det hela med ro och konstaterar i intervjuer att han haft skägg sedan han var 14.

Tonåringen blev historisk redan när han som yngst någonsin tog sig till åttondelsfinal, och har skapat dart-hysteri över hela England genom att besegra toppnamn efter toppnamn på vägen mot kvällens final.

Han har tillägnats egna sånger och hyllats för sina matvanor. Och 16-åringen har inga planer på att ändra på något inför karriärens största match, där de 2,6 miljoner kronor han spelat in hittills kan stiga med ytterligare 4 miljoner.

— Jag kommer att göra vad jag har gjort hittills. Till frukost äter jag min omelett med ost och skinka, till lunch äter jag min pizza, sade han i segerintervjun efter semifinalsegern mot landsmannen Scott Williams.

Hittills har han firat segrarna med kebab. Vinner han även finalen har en snabbmatsrestaurang i London erbjudit honom gratis kebab livet ut.

Inför matchen har Manchester United-supportern med smeknamnet "The Nuke" fått personliga hälsningar från stjärnor som Luke Shaw, Rio Ferdinand och Gary Neville.

— Det är galet att folk jag ser upp till, speciellt i min klubb Manchester United, önskar mig lycka till, säger han till The Mirror.

Där väntar dock tuffast möjliga motstånd i världsettan Luke Humphries. Finalen i London avgörs i 13 set, där först till sju vinner.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!