Luke Humphries slog 'Luke the Nuke' i onsdagens final i dart-VM.
Luke Humphries slog 'Luke the Nuke' i onsdagens final i dart-VM. - Foto: Kin Cheung/AP/TT

Skrälltonåring föll – Luke Humphries dartmästare

Det blev inte någon världsmästartitel för den 16-årige britten Luke Littler. I stället var det världsettan Luke Humphries – "Cool Hand Luke" – som vann finalen i dart-VM. Jag kan inte med ord beskriva hur fantastiskt det här känns, säger Humphries.


Inför en euforisk publik tog han hem segern i Alexandra Palace i London efter att ha besegrat Littler med 7-4 i set.

— Hela dagen, i bakhuvudet, har jag tänkt "vinn det här nu för han (Luke Littler) kommer snart att dominera världsdarten!" Han är en otrolig spelare, han är obeveklig. Jag är verkligen stolt över den här prestationen, säger Humphries.

Ynglingen Luke Littler har på kort tid blivit en megakändis i England och kallas "Luke the Nuke". Men han stod inför det tuffast möjliga motståndet i 28-årige Humphries som ändå uttrycker ödmjukhet mot den unge Littlers talang.

— Han kommer att vinna mycket, det är jag säker på, säger Humphries.

Littler blev historisk när han som yngst någonsin tog sig till åttondelsfinal, och har skapat dart-hysteri över hela England genom att besegra toppnamn efter toppnamn på vägen mot onsdagens final.

Och spelet mellan Humphries och Littler var långt ifrån avgjort från början. Humphries vann det första setet, men fick se sig förlora det andra till Littler. Därefter fortsatte den jämna kampen mellan den unga talangen och världsettan – ett tag stod det 4-4 i set. Men därefter drog Humphries ifrån.

Humphries var nära att avsluta sporten för sex år sedan på grund av psykisk ohälsa. Han säger att han inte visste då vad sporten skulle få för betydelse för honom.

— Att gå vidare och bli världsmästare har bevisat mycket om min mentala förmåga.

16-årige Luke Littler fick se sig besegrad mot Luke Humphries efter att ha skapat dart-hysteri under vägen mot finalen.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!