Alexander Isak, målskytt för Newcastle i FA-cupen.
Alexander Isak, målskytt för Newcastle i FA-cupen. - Foto: Jon Super/AP/TT

Newcastle vinnare i hett derby – Isak tvåmålsskytt

Sunderland hade hoppats på en cupknall i det heta derbyt. Det satte Alexander Isak stopp för. Landslagsanfallaren sköt med sina två mål Newcastle vidare i FA-cupen – och visade temperament. En härlig dag för oss och fansen. Jag älskar att spela derbyn, säger Isak till Viaplay.

Känslorna svallade på ett fullsatt Stadium of Light när rivalerna från nordöstra England drabbade samman i dagens mest upphaussade möte i den tredje omgången.

Mittbacken Daniel Ballards självmål i första halvlek förstörde trettondagsfirandet för Sunderlands supportrar – och alla möjligheter att få till ett omspel försvann i praktiken när Isak slog till kort efter pausen.

Med hjälp av Miguel Almiron utnyttjade Isak ett försvarsmisstag.

Hamnade i bråk

Isak visade senare att han står upp för sina lagkamrater. När Anthony Gordon hamnade i trubbel kastade sig Isak omedelbart in i bråket, men klarade sig från en varning.

— Den här typen av matcher handlar helt och hållet om vilja och passion, vem som vill mest. I dag tror jag att vi ville lite mer och jag tycker att vi visade det, säger han till Viaplay.

Sunderlands Daniel Ballard och Alexander Isak är inte överens om saker och ting.

Sunderland hade möjligheter till reducering, men fick inte det mål som gett matchen spänning.

I stället tryckte Isak in sitt andra mål på en straff i den 90:e minuten. Newcastle vann med 3–0. Landslagsförsvararen Emil Krafth satt på Newcastles bänk under hela matchen.

Alexander Isak står på nio mål i Premier League. Dagens fullträffar var hans första i FA-cupen sedan han kom till Newcastle inför den förra säsongen. Totalt har Isak gjort 13 mål den här säsongen.

Knall av Maidstone

Maidstone stod för en sensation när klubben slog ut League 1-klubben Stevenage med 1–0 hemma på Gallagher Stadium. Maidstone spelar i National League South, motsvarande division 6 i det engelska ligasystemet.

Landslagsmeriterade målvakten Leopold Wahlstedt fick en tung start för Blackburn när Cambridge tidigt tog ledningen på Ewood Park. Inte blev det roligare när han släppte in ännu ett mål efter Blackburns kvittering.

Nu ordnade det sig ändå – tack vare anfallaren Sammie Szmodics. Hans äkta hattrick såg till att Blackburn hade 3–2 i halvtid och 5–2 till slut.

U21-landslagsmannen Yasin Ayari spelade en knapp kvart för Blackburn. Han återvände formellt till Brighton efter utlåningen till Coventry men hamnade raskt i förre MFF-tränaren Jon Dahl Tomassons klubb.

Preston höll länge stången på Stamford Bridge men i andra halvlek var det proppen ur för Chelsea. Armando Broja, Thiago Silva, Raheem Sterling och Enzo Fernandez fixade 4–0.

Med två minuter kvar av ordinarie tid säkrade Matty Cash vidare spel för Aston Villa. Hans mål var det enda i bortamatchen mot Middlesbrough.