William Poromaa jublar över andraplatsen på 15 kilometer klassiskt i Val di Fiemme. I förgrunden: segraren Erik Valnes, Norge.
William Poromaa jublar över andraplatsen på 15 kilometer klassiskt i Val di Fiemme. I förgrunden: segraren Erik Valnes, Norge. - Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Poromaa tystade kritikerna: "Betyder mycket"

Dåliga skidor och elaka tungor på nätet – bättre tändvätska kunde inte William Poromaa tänka sig. Andraplatsen på Tour de Skis nästa sista etapp var hans bästa placering någonsin i världscupen. Det är klart att det betyder mycket, säger 23-åringen.


Efter jaktstarten i Davos knäckte William Poromaa stavarna i ilska och klagade på skidor som inte höll måttet. I lördagens 15-kilometerslopp i Val di Fiemme visade han vad han kan när materialet är konkurrenskraftigt.

Norrmannen Erik Valnes lyckades han inte knäcka. Men efter en urstark spurt krigade sig Poromaa förbi schweizaren Cyril Fähndrich och knep en andraplats – karriärens bästa världscupplacering.

Tidigare hade han fyra tredjeplatser som bäst individuellt.

— Det var mycket att jag kände att ”fan, jag kan inte bara bli trea igen, jag måste upp på andraplatsen i alla fall”. Valnes är svår att göra något åt men Cyril kunde jag trycka ner, säger Poromaa.

— Det är klart att det betyder mycket. Det var en otroligt tuff dag i Davos och det känns som att det hade sina förklaringar när man ser hur det gick nu. Det är klart att det var surt och det förstörde hela touren, men det har känts bra.

TT: Du är lite mer nöjd med skidorna i dag?

— Ja, verkligen. I dag hade vi grymma grejer. Jag är stolt över dem i vallaboden.

Hyschade in i kameran

En stor klunga följdes åt under nästan hela loppet när snön vräkte ned och stoppade alla tankar på utbrytningar. In mot målrakan lyckades ändå topptrion göra ett ryck och Fähndrich var först in på stadion, på väg mot en skrällseger. Sedan stormade Valnes förbi och knep förstaplatsen framför Poromaa, som också hann förbi schweizaren med liten marginal.

— Jag tyckte att det var kul. Det gick ju väldigt tungt och det handlade mycket om att hålla position, att ligga i rätt spår och hålla sig borta från stök. Så det var ett väldigt taktiskt lopp. Men jag tyckte att det var väldigt roligt, man behövde vara på hugget hela tiden, säger William Poromaa.

Direkt efter målgång lyfte han armarna i skyn i en glädjegest. Sedan satte han fingret mot munnen och hyschade mot tv-kamerorna. Han förklarar att det var ett svar på alla otrevliga kommentarer som han har fått ta emot på nätet den senaste tiden, efter att själv ha skickat ett antal syrliga passningar mot skidskyttesporten.

— Som ni vet var det en tuff dag i Davos och jag har fått hitta motivation på andra sätt. Och då har det varit helt utmärkt att läsa kommentarer på nätet. Det var dem jag hyschade, säger Poromaa.

"Tycker om att skämta"

Leendet sträcker sig över hela ansiktet när han utvecklar sina tankar:

— För mig är det ju humor och jag tycker om att skämta, känslorna sitter utanpå. Vissa klarar inte av det och vissa tycker att det är jätteroligt. Jag vet vad jag kan göra i spåret och jag struntar ganska mycket i det. Sedan försöker jag ta det negativa och göra det till något positivt, och det känner jag att jag lyckades med i dag.

Lördagen blev inte lika munter för Jens Burman. Han låg bra med in mot stadion när olyckan var framme. Burman fastnade i en annan åkare och stod på huvudet. Till slut gick han i mål som 42:a, 22 sekunder från segern.

— Jag tror att det var någon som ramlade och fastnade på min skida. Han hamnade under mig, så jag snurrade runt, säger Burman.

— Det är väldigt surt. Skit samma med placeringen i dag. Men man ger ju iväg många onödiga sekunder mot dem som är framför. Det var väldigt onödigt. Man hade gärna velat ha de sekunderna inför i morgon, säger han.

Nu återstår endast en etapp av Tour de Ski, söndagens avslutande klättring uppför Alpe Cermis. Harald Østberg Amundsen leder fortfarande touren med stor marginal. Norrmannen har en minut och 34 sekunder ned till tvåan Erik Valnes inför den avslutande etappen.

Jens Burman är bäste svensk på åttonde plats, nästan tre minuter bakom Amundsen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!