Ahti Oksanen bröt Leksands segersvit. Arkivbild.
Ahti Oksanen bröt Leksands segersvit. Arkivbild. - Foto: Patric Söderström/TT

Oskarshamn bröt Leksands långa segersvit

Formstarkast i SHL, hemmais och en motståndare som är fast i botten av tabellen. Då talade det mesta för Leksands sjunde raka seger. Men Oskarshamn ville annat – och vände 0–2 till seger med 3–2 i Tegera arena. Vi redde ut stormen, säger matchvinnaren Ahti Oksanen.

Det var upplagt för en sjunde raka trepoängare. Leksand dominerade eftertryckligt, men utan att få in pucken under matchens första 20 minuter.

I stället kom utdelningen i mittenperioden. Kalle Östman styrde in ledningsmålet omgående varpå Lukas Elvenes ordnade 2–0 i spel i numerärt överläge. Ett efterlängtad mål eftersom Leksand inte fått det att stämma i powerplay.

Elvenes till TV4 play:

— Den behövde vi, verkligen. Det hade gått alldeles för lång tid. Vi skulle ha matat in något i första, men det kom nu i stället. Skönt.

"För dåliga"

Klappat och klart? Inte alls.

Niclas Burström såg till att Oskarshamn fick kontakt i och med reduceringen med några minuter kvar av perioden.

— Efter 2–0 blev vi alldeles för dåliga och var för långt från varandra i forecheckingen. Det måste vi skärpa till, säger Elvenes.

David Quenneville kvitterade och tog matchen till förlängning. Oskarshamn behövde bara 1.04 minuter på sig. Ahti Oksanen skickade in 3–2 och smålänningarna tog två välbehövliga poäng.

Senast Leksand förlorade (1–2) var hemma mot Frölunda den 7 december.

— Egentligen finns det inte så mycket att gnälla över. Vi skulle ha avgjort matchen mycket tidigare med alla målchanser vi skapade, säger tränaren Challe Berglund till TV4 play.

Matchstraff för tonåringen

I Örnsköldsvik fick Rögles 18-årige talang Simon Zether matchstraff för tacklingen på Modos Sebastian Ohlsson.

Zethers match var över redan innan den första perioden färdigspelats. Efter videogranskning bedömde domarna att huvudtacklingen skulle ge mer än fem minuter, skriver hockeysverige.se.

Det löste sig galant ändå för Rögle, som hade 2–0 när Simon Zether fick gå in i omklädningsrummet för att klä om.

Den i tabellen utsatta klubben tog tre viktiga poäng – och det med stil. I slutperioden skickade bland annat Michael Kapla in två puckar fram till 5–1-segern.

Janne Kuokkanens sena 2–2-kvittering för Malmö tog mötet med Frölunda till straffar. Noah Dower Nilsson var ende spelare att sätta sin straff och det gav Frölunda extrapoängen.

Drama i Jönköping

HV71 såg ut att gå mot en klar tredje raka seger, hemma mot Linköping. Hugo Fransson, Radan Lenc och Isac Brännström såg till att nästjumbon hade 3–0. Då kom LHC:s starka upphämtning. Två mål av Patrick Russell och ett av Ty Rattie tog matchen till förlängning.

Där ordnade Henrik Borgström HV-seger efter 59 sekunder. Målet dömdes först bort men godkändes efter en videokoll.

Varken Luleå eller Timrå har rosat marknaden på sistone. Kanske är Timrå på väg uppåt. Seger med 3–0 blev det hur som helst på bortais.

Färjestad toppar fortsatt tabellen efter 6–3 borta mot Örebro.