Harald Østberg Amundsen kunde skrika ut sin glädje.
Harald Østberg Amundsen kunde skrika ut sin glädje. - Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Norsk seger i touren – Burman bäste svensk

Han har dominerat årets Tour de Ski – och kan nu också titulera sig totalsegrare. Harald Østberg Amundsen, Norge, heter årets herrvinnare i Tour de Ski. Jens Burman blev bäste svensk i touren. Det känns som att det har varit stolpe ut, säger Burman.


En minut och 34 sekunder.

Det var ledaren Harald Østberg Amundsens försprång till landsmannen Erik Valnes inför Tour de Skis avslutande herretapp i Val di Fiemme.

På 10 km fristil, med den långa klättringen uppför slalombacken Alpe Cermis som avslut, skedde inte heller någon överraskande förändring i kampen om slutsegern.

Østberg Amundsen var en bit från tätklungan och gick i slutändan i mål som femma. Men ingen var ändå i närheten av att kunna hota 25-åringen om totalsegern. I Johannes Høsflot Klæbos frånvaro – storstjärnan har vunnit de två senaste upplagorna av touren – var Østberg Amundsen överlägsen. Efteråt medgav han i Viaplay att han var så nervös så att han spydde inför loppet.

— Det har varit mentalt och fysiskt tufft, säger segraren.

Pallen i Tour de Ski.

"Ligga där och plåga sig"

Ingen av svenskarna var med i toppstriden av loppet. Jens Burman blev sjua och därmed bäste svensk.

— Det var speciellt. Det är jobbigt ett tag, det är inga utförsbackar att vila i så det gäller att bara tugga och hitta rätt fart och ligga där och plåga sig, säger han.

Burman blev också bäste svensk i totalen (åtta). Hans känsla efteråt?

— Det känns som att det har varit stolpe ut. Hade man haft en helt perfekt tour hade jag varit med och slagits om pallen. Sen är det ju nästan ingen som har en helt perfekt tour, så det är det man får räkna med, säger Burman.

Jens Burman blev bäste svensk i Tour de Ski. Arkivbild.

Starka franska prestationer

Näst snabbaste svensk uppför Alpe Cermis var William Poromaa på plats 13.

— Det var tufft så klart. Det var en tuff sista etapp. Jag tyckte att kroppen var helt ok. Men det var tufft att motivera sig, säger han.

Allra sist i mål var Emil Danielsson som blev 53:a.

— Det här är väl så långt från min hemmaplan som man kan komma. Men jag tog mig upp så det får jag vara nöjd med, säger han.

Klättringen uppför slalombacken blev annars en munter fransk historia. Jules Lapierre, Frankrike, vann loppet före Friedrich Moch, Tyskland, och Hugo Lapalus, Frankrike.

Moch och Lapalus blev också tvåa och trea i totalen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!