Vancouver anfallslok Elias Pettersson hade en helkväll när Pittsburgh slogs tillbaka på bortais och han gjorde själv segermålet i förlängningen. - Foto: Gene J. Puskar/AP/TT

Helkväll för historisk Pettersson mot Pittsburgh

Vancouvers centeress Elias Pettersson var svårstoppad när Pittsburgh fick se sig slaget på hemmais med 4–3. Eller vad sägs om två assist och två mål – ett av dem segermålet i förlängningen?

Efter bortasegrar mot New Jersey, New York Rangers och New York Islanders – där Pettersson i samtliga fall gjorde det matchavgörande målet – var Pittsburgh nästa stopp på Vancouvers roadtrip i östra USA.

När han sköt 4–3-målet där skrev 25-åringen från Ånge också NHL-historia, som den första någonsin att göra det matchavgörande målet i fyra raka bortamatcher.

— Är det så? Det visste jag inte, men det är ju rätt coolt, säger Pettersson med ett brett leende i en tv-intervju, enligt Aftonbladet.

Två snabba

Det verkade gå åt rätt håll redan från start för Vancouver, som klart leder sin division i NHL. Elias Pettersson assisterade en annan av lagets mest framträdande spelare, Brock Boeser, till de två inledande 1–0 och 2–0, gjorda inom en minut i den första perioden.

Det hjälpte inte att Pittsburghs Marcus Pettersson reducerade i slutet av perioden och därmed gjorde sitt första mål för säsongen. Elias Pettersson satte snabbt 3–1, framspelad av en annan av sitt lags återkommande huvudrollsinnehavare, kedjekamraten och forwarden J.T Miller.

Boeser, Miller och Pettersson är en svår trio att möta.

— Vi känner varandra sedan länge och vi försöker bara jobba på, lita på varandra och inte krångla till det, säger Elias Pettersson till lagets hemsida efter matchen.

— Vi har inlett mycket bra, det är bara att fortsätta på den vägen, säger han.

Sen kvittering

Men, det såg faktiskt ut som att det skulle krångla till sig efter Petterssons 3–1. Pittsburghs storspelare Sidney Crosby satte reduceringen en period senare, assisterad av Erik Karlsson och kvitterade i tredje periodens sista minut, assisterad av Marcus Pettersson.

Då avslutade Elias Pettersson sin helkväll i Pittsburgh med att sätta segermålet, tre minuter in i förlängningen, genom att sätta pucken mellan benen på Tristan Jarry, i friläge efter fin framspelning av Filip Hronek.

För Vancouver återstår två stopp på bortaturnén: Buffalo på lördag och Columbus på måndag.