Amerikanska Coco Gauff är en av förhandsfavoriterna i Australian Open. Arkivbild.
Amerikanska Coco Gauff är en av förhandsfavoriterna i Australian Open. Arkivbild. - Foto: Andrew Cornaga/AP/TT

Guide: Allt du behöver veta inför Australian Open

Tennisstjärnorna samlas nu i Melbourne för årets första grand slam-turnering. Här är allt du behöver veta inför Australian Open.


Vad: Årets första grand slam-turnering i tennis.

Var: Melbourne, Victoria, Australien.

När: 14-28 januari.

Tv: Discovery

+ Herrfavoriten

Novak Djokovic, Serbien. Han må fylla 37 senare i år, men det hindrar inte Djokovic från att än en gång vara favorit i Melbourne. Om han skulle lyckas blir han historisk som den första spelaren att vinna 25 grand slam-titlar. För närvarande delar han rekordet – 24 titlar – med australiskan Margaret Court.

+ Två utmanare

Carlos Alcaraz, Spanien. Herrtennisens stora framtidsnamn. När 20-åringen slog Djokovic och lyfte bucklan i Wimbledon i fjol spådde många att tronskiftet var ett faktum. Men andra halvan av säsongen blev inte lika framgångsrik som den första och spanjoren åkte ut tidigt i flera turneringar.

Kommer någon lyckas utmana Novak Djokovic om titeln? Arkivbild.

Daniil Medvedev, Ryssland. Han förlorade förvisso finalen mot Djokovic i Melbourne 2021, men tog revansch senare samma år när de två möttes i final i US Open.

+ Damfavoriten

Iga Swiatek, Polen. Swiatek är tillbaka som världsetta efter ett starkt avslut på fjolårssäsongen.

I en intervju med Reuters tidigare i veckan sade 22-åringen att hon nu för första gången inför Australian Open – som hon aldrig vunnit – känner sig utvilad och helt fokuserad.

— Förra året upplevde jag det som att hela världen tittade. Nu känns det som att jag har vant mig vid att ha den här sortens position. Jag har verkligen kunnat fokusera på att träna och vila.

+ Två utmanare

Elena Rybakina, Ryssland. 2022 års Wimbledon-segrare har vunnit tre av fyra matcher hon spelat mot Swiatek, däribland fjärde rundan i förra årets Australian Open.

Cori "Coco" Gauff, USA. En tredje spelare att hålla koll på är den 19-åriga amerikanskan, som tog hem US Open förra året efter att ha slagit Sabalenka i finalen. Några månader innan dess vann hon WTA-turneringen i Cincinnati.

+ Osakas återkomst

Med fyra grand slam-titlar – varav två Australian Open – är Naomi Osaka en av de mest framgångsrika tennisspelarna på senare år.

Förra året drog sig den 26-åriga stjärnan ur Australian Open till följd av att hon var gravid. När hon gjorde comeback i WTA-turneringen i Brisbane för en dryg vecka sedan åkte hon ut i runda två. Efter förlusten underströk hon dock att hon ser mot framtiden med tillförsikt.

— Jag har tränat så hårt sedan förlossningen, det är viktigt att jag njuter av de här ögonblicken, sade hon.

+ Nadals återbud

Efter blott tre matcher i ATP-turneringen i Brisbane – hans första sedan januari 2023 – meddelade legendaren Rafael Nadal i förra veckan att han inte kommer spela i Melbourne till följd av skadekänningar. 37-åringens återbud betyder att Australian Open nu för första gången sedan 1999 avgörs utan vare sig Nadal eller Roger Federer i startfältet.

+ Svenska fiaskot

I onsdags föll Rebecca Peterson mot den sämre rankade ryskan Anastasia Zacharova i kvalets andra runda. Dessförinnan hade Elias Ymer åkt ut redan i sin inledande kvalmatch mot britten Ryan Peniston.

Det är första gången sedan 2017 som ingen svensk tar sig till huvudturneringen i singel i Melbourne Park.

+ Dyker "Morotspojkarna" upp?

Jannik Sinner har en hängiven fanclub som kallar sig "Morotspojkarna" (Carota boys), en anspelning på den italienske spelarens röda kalufs. Nu är frågan om gänget – som följer honom runt jorden och brukar fångas av tv-kamerorna – kommer att dyka upp i Melbourne.

Jannik Sinners fans "Morotspojkarna" vid ATP-finalen i Turin i november förra året.
TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!