Vissa längdskidåkare har det kämpigt med ekonomin, något stjärnan Frida Karlsson uttrycker oro kring.
Vissa längdskidåkare har det kämpigt med ekonomin, något stjärnan Frida Karlsson uttrycker oro kring. - Foto: Christine Olsson/TT & Ulf Palm/TT

Frida Karlssons vassa kritik mot prispengarna: ”Tragiskt”

Längdskidåkare kämpar inte bara i skidspåren. Många av de som tävlar strax bakom världseliten har även utmaningar med att få privatekonomin att gå ihop, något storstjärnan Frida Karlsson uttrycker stor oro för.


Att vara längdskidåkare på elitnivå är inte alltid en dans på rosor. Framför allt inte om man tävlar om låga prispengar eller behöver ta lån för att klara livets alla utgifter.

När de svenska elitåkarna i längdskidor skulle ta sig an den nationella cupen Smart Energy Cup i förra veckan var det även en kamp om en knapp segerpremie.

Skidklubben Falun-Borlänge som arrangerade tävlingen sköt till 40 000 kronor extra i prispengar men trots det är det inte nog, då vissa åkare har svårt att få privatekonomin att gå ihop.

Därför tjänar längdstjärnorna så "dåligt"

Svenska skidåkaren: "Man är helt pank"

En av de som har det kämpigt med ekonomin är Ella Olsson, som gjorde världscupdebut förra året. I en intervju med Expressen förklarar hon utmaningarna och hur hon behövt ta lån för att få livet och karriären att gå ihop.

– Det är så fruktansvärt tufft. Ibland funderar jag på om jag ens kan hålla på med det här. När det går tungt i skidåkningen och man är helt pank då är det jobbigt, säger hon till tidningen.

Hon berättar även att hon tidigare arbetade inom hemtjänsten för att kunna få ihop tillräckligt till elitsatsningen. Jobbet har hon nu bytt mot studielån från CSN då hon studerar industriell ekonomi på högskolan i Falun. En utbildning hon egentligen inte är intresserad av, men studielånet ger henne möjlighet att fortsätta tävla

– Det är lite tragiskt för jag vill inte plugga det. Det är ju inget som jag drömmer om.

Längdskidåkaren Ella Olssons primära inkomst kommer från CSN. Foto: Anders Wiklund/TT

Uppbrott och Tinder – här är alla paren i skidlandslaget

Frida Karlssons kritik: "Jag blir orolig för vår sport"

En av dem som tjänar bäst på sin längdskidåkning är den svenska stjärnan Frida Karlsson. Tack vare bra resultat och placeringar i kombination med stora sponsoravtal drar hon in jättebelopp varje säsong. Förra året valde Karlsson och lagkompisen Maja Dahlqvist att sponsra tävlingarna i Falun för att höja prispengarna.

Hon uttrycker dock en stor oro över det som hon kallar en ekonomisk kris inom svensk längdskidåkning. 

– Det blir bättre för oss i toppen, men för bredden är det ju fortfarande kris. Jag blir orolig för vår sport. Det finns många saker som gör att man kan känna en oro för vår sport just nu och den ekonomiska biten är definitivt en av dem, säger hon till Expressen.

Frida Karlssons saftiga förmögenhet – längdstjärnan drar in miljoner

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Stina Nilssons märkliga pris efter pallplatsen: "Behöver granskas"

Ny kärlek och partnerbyten – här är alla paren i skidskyttelandslaget

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!